Norges fjerde største øy

Den siste Finnmarkskommunen jeg ikke hadde besøkt, var Hasvik. Den ligger i Vest-Finnmark, og utgjør den vestlige delen av Sørøya. Denne øya er Norges fjerde største, og den største uten fastlandsforbindelse. Hammerfest kommune dekker de østlige delene, men her bor under hundre mennesker fast. Hasvik kommune har ca 1100 innbyggere, de fleste fordelt på tettstedene Hasvik, Breivikbotn og Sørvær.

 

Sandsteinslag ved Vikran nær Sørvær, Sørøya.

 

Dramatisk og barsk natur

Naturen på Sørøya er dramatisk og barsk. Kysten her er forreven med fjorder og bukter mellom bratte fjell opp mot 660 m.o.h. Ved Sandfjorden ligger to flotte sandstrender, ved Nordsandfjorden og Sørsandfjorden. Ved førstnevnte finnes en hule som ble brukt som skjulested for mennesker som ville unngå krigens tvangsevakuering høsten og vinteren 1944-45. Den hadde jeg en plan om å undersøke, men havtåka lå tett og tung helt ned i fjæra over hele Vest-Finnmark. Da ble det å finne motiver langs bilveien på Sørøya, noe som ikke bød på nevneverdige problemer.

 

Tåkestemning i Lillemollvika, Sørøya.

 

Fine fotomotiv

Etter fergeturen på halvannen time fra Øksfjord til Hasvik, kjørte jeg ganske umiddelbart ut til Sørvær, hovedveiens ende. Så tok jeg det med ro og stoppet flere steder på tilbaketuren. Særlig ved Lillemollvika var det mange fine fotomotiver blant de mange formasjonene av lagdelt sandstein. Tilbake i Hasvik stilte jeg meg opp på fergekaia i god tid, men det ble allikevel ikke plass til alle som ville med. Dermed ble det et par timers venting på neste avgang. Men jeg kom meg tilbake til fastlandet til slutt, og med det var denne rundturen i Finnmark over. Men det var ennå tre dager igjen av reisen, og de hadde jeg tenkt å utnytte. Det var kveld da jeg kom frem til Lyngen i Troms, og lysbrytninger i skyene over Lyngsalpan bar bud om bedre vær dagen etter.

 

Sola har gått ned bak Lyngsalpan, Troms.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: GeologiNaturlandskap