Vanskelig å unngå

Arches National Park. Det ser ikke ut til at jeg klarer å unngå den på Amerika-turene mine. Etter flere besøk i 2002 og 2008 har jeg godt med bilder fra nasjonalparken, derfor hadde jeg ikke tenkt å bruke tid her denne gangen. Men så stod jeg der ved Colorado River da, mens turmakkeren var ute og slet på sykkeltur. Jeg hadde sett det jeg hadde tenkt meg rundt Moab, men klokka var bare to. Det var dermed mange timer til solnedgang. Arches utpekte seg i grunnen som det eneste alternativet, og det var tross alt steder der oppe jeg ikke hadde utforsket enda.

 

Ved Cove Arch, Arches National Park.

 

Natur-kunstverk

Arches National Monument ble opprettet i 1929, og reorgansiert til nasjonalpark i 1971. Det vernede arealet er på 310 km², og ligger på Colorado-platået i 1200-1700 meters høyde over havet. Fargerike sandsteinslag med fabelaktige formasjoner dekker mye av området. Tårn, spir og smale finner danner de mest utrolige natur-kunstverk, men det er de mange naturlige fjellspennene (natural arches på engelsk) som har gitt nasjonalparken navn. Her finnes en stor mengde av disse naturfenomenene, med den største tettheten i verden.

 

Park Avenue, Arches National Park.

 

Park Avenue

Delicate Arch er antakelig den mest ikoniske, og den er Utahs “nasjonalsymbol”. Der har jeg opplevd solnedgangen to ganger tidligere, så den ble utelatt på denne turen. Men som nevnt var det steder her jeg ikke hadde sett nærmere på enda. Park Avenue er en av parkens mest kjente attraksjoner, med en kort fottur gjennom et spektakulært dalføre. Courthouse Towers omgir dalen med sine utrolige tårn og spir. Jeg gikk turen opp og ned mens ettermiddagssola sakte kom til syne bak skyene som drev østover.

 

Balanced Rock, Arches National Park.

 

Garden of Eden

Cove Of Caves ligger i delen som kalles The Windows Section, etter North og South Window. I Cove Of Caves finner vi også Cove Arch, en av de mindre besøkte steinspennene. Her får man også se den kjente Double Arch fra baksiden. Jeg fant ut at dette måtte være en fin plass å fotogarefere i solnedgangen, og gikk de 400-500 metrene fra veien og opp til fjellformasjonene. Det ble en fin opplevelse i en stille og rolig del av nasjonalparken, det var bare meg der. Jeg ga meg en stund etter solnedgang ved Garden Of Eden, med flott fargespill i skyene over La Sal Mountains.

 

Kveld ved Garden Of Eden, Arches National Park.

 

Ny morgen

Så skulle man tro jeg hadde nok bilder fra Arches National Park. Men nei, morgenen etter kunne jeg jo ikke dy meg: Jeg måtte opp igjen for å se om en ny soloppgang kunne toppe de gamle bildene fra Courthouse Towers i 2002. Det tror jeg at jeg klarte med god margin, jeg fant nemlig et nydelig tørt einertre ikke langt fra bilveien. Det ga meg en perfekt forgrunn for de svære steintårnene Tower Of Babel og The Organ. Sola kom sakte, og gløden i fjellveggene med den. En perfekt avslutning på denne reisens Arches-eventyr. Så får vi se om jeg svinger innom nok en gang på neste Amerika-tur. Sjansen er stor.

 

Morgen ved The Organ, Arches National Park.

 

Se flere bilder fra denne turen