Jul på Romsdalskysten

Avslutningen på 2016 ble en ganske stormfull affære. Kraftig vind preget store deler av landet gjennom det meste av julehøytiden, og andre juledag feide stormen “Urd” inn over kyst og fjell. Vestlandet tok den verste støyten, med Rogaland og Hordaland som de mest utsatte. Men også lengre nord fikk man merke stormkastene. Selv feiret jeg jul med familie på Harøya, og der ute på Romsdalskysten ble det til dels spektakulære forhold. På det meste blåste det sterk storm, opp mot 30 m/s.

 

Skarven har samlet seg på et skjær ved Finnøya.

 

Friskt på Finnøya

Julaften var jeg en tur ute på Finnøya. Det blåste friskt, men den varslede stormen lå ennå ute i havet. Store bølger brøt allikevel over holmer og skjær utenfor øya, så det var nok tryggest å holde seg på land. Like utenfor fergeleiet på Finnøya ligger Smørholmane, og her hadde store mengder sjøfugl samlet seg. For det meste skarv, men også noen måker søkte ly for den verste vinden. Med brenningene i bakgrunnen ble det fine fotomotiver.

 

Naustvegger ved Røsok på Harøya.

 

I sjøsprøyten på Harøya

Harøya ligger beskyttet av en mengde holmer og skjær, slik at de aller største bølgene ikke når inn til land. Men det ble heftig nok, særlig andre juledag da “Urd” ankom. Jeg tok en tur ut til Kvalneset ved Røsok, og gjorde et forsøk på å fange uværet gjennom kameralinsa. Her var det ganske kraftige brenninger, mens middelvinden lå på rundt 20 m/s (liten storm). Men kastene var adskillig kraftigere, og blåste sprut fra sjøen langt innover land. Jeg holdt hele tiden trygg avstand til selve bølgene, men sjøsprøyten fikk jeg rett i fleisen et par ganger.

 

Brenninger ved Kvalneset på Harøya.

 

Truffet av haglbyge

Noen av de kraftigste stormkastene kom også med haglbyger. Det føltes som å bli skutt på med luftgevær, det gjorde naturligvis ganske vondt. Bygene passerte imidlertid fort i vinden, så noen få minutter med pepring av legger og lår måtte jeg bare tåle. Ryggsekk og tykk jakke beskyttet heldigvis overkroppen. Søkkvåt av sjøsprøyt ble jeg etterhvert ganske kald i vinden, så jeg ga meg etter en drøy time på neset. En ubehagelig, men også flott naturopplevelse jeg ikke ville vært foruten.

 

Sjøsprøyten får fart i stormen ved Kvalneset, Harøya.

 

Se flere bilder fra denne turen