Liten øykommune

Fedje er en liten øykommune i Nordhordland, en av Norges minste. Med snaue 10 km² er Fedje bare større enn Utsira og Kvitsøy i areal. Litt færre enn 600 innbyggere bringer heller ikke kommunen høyt på lista over mest de befolkede. Men når mai varter opp med strålende sol og vindstille vær er det plenty med maritim idyll. Fedje kommune består av mer enn 100 øyer og holmer, den klart største bærer samme navn som kommunen og huser alle innbyggerne.

 

På vei inn i Kyrkjevågen ved Fedje.

 

Maritimt næringsliv

Fiske har historisk sett vært hovedgeskjeft, men dagens næringsliv er mer variert. Naturlig nok er mye fortsatt knyttet til havet. Et opplæringssenter for maritimt miljø, trafikkovervåkning for farvannene mot Sture og Mongstad, og losstasjon er lokalisert på Fedje. Reiseliv begynner også å få en viss betydning.

 

Våridyll på Skotholmen ved Fedje.

 

Hellisøy fyr

Like sørvest for hovedøya ligger Hellisøy fyr, med Norges nest eldste støpejernstårn, etter Eigerøy fyr i Rogaland. Det er 32 m høyt og ble tent første gang i oktober 1855. Fyret har en helt spesiell konstruksjon. Som sikring mot bølgeslag er tårnet foret med teglstein, og de to nederste etasjene er dessuten fylt med naturstein. Bare Hellisøy og det nevnte Eigerøy fyr har denne konstruksjonen i Norge.

 

Ved Fyrsundet på Fedje med Hellisøy fyr i bakgrunnen.

 
Jeg tok bilferga fra Sævrøyna i Austrheim over til Fedje en nydelig dag i begynnelsen av mai. Her ruslet jeg rundt blant småbebyggelsen med naust og sjøhus, mens vårkål og løvetann lyste gult på grønne flekker. En veldig trivelig opplevelse her ute i havgapet. Og nok en kommune krysset av i lista.

 

Kyrkjevågen ved Fedje.

 

Se flere bilder fra denne turen