Barndomsminner

Jeg vokste i Heradsbygd sør for Elverum i Hedmark. Naturomgivelsene her er relativt udramatiske, selv om Skjefstadfossen i Glomma kan være et mektig syn i vårflommen. Ellers renner elva blank og stille gjennom et landskap preget av rolige linjer og vid horisont. Som naturinteressert gutt syntes jeg nok det var et litt kjedelig sted, det var fjell, fjorder og fosser som appellerte mest til meg. Men det var langt til Vestlandet og Nord-Norge, så jeg måtte som oftest ta til takke med det jeg hadde i nærheten. Da gjaldt det å finne det som kunne minne om dramatikk.

 

Fargerik sommerkveld på Haugsberget, Elverum.

 

Fin utsikt

Det mest spennende stedet jeg visste om som barn, var Haugsberget. Det ligger på vestsiden av Glomma, snaue 3 km fra barndomshjemmet mitt. Østsiden av berget er bratt, med passelige fjellvegger å klatre i. Dessuten går jernbanen her, og det var spennende å “spionere” på togene når de passerte. Etterhvert oppdaget jeg den flotte utsikten på nordsiden av åsen. Her finnes et lite område med skrinn og åpen furuskog, ut på kanten mot Glomma. Herfra ser man ganske langt nordover Østerdalen, med Nordhue og fjellene i Åmot i horisonten.

 

Glomma flyter rolig forbi Haugsberget, Elverum.

 
Med familie i Heradsbygd blir naturlig nok jevnlige turer dit, og av og til må jeg ta turen opp til barndommens “jordbærsted” i Haugsberget. I begynnelsen av juli var jeg tilbake etter noen års fravær. To nydelige solnedganger fikk jeg med meg denne gangen, med flott fargespill i furuskogen og på kveldshimmelen.

 

Furutrær i kveldssol.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: Naturlandskap