Til Andøya

Turen i Nord-Norge rullet videre til Andøya, landets 10. største øy med sine 490 km². Den ligger lengst nord i Nordland, i kommunen med det lite overraskende navnet Andøy. Øya er kjent bl.a. for sine enorme myrer og tilhørende moltebær, Andøya Space Center og den fantastiske stranda ved Bleik. Kommunen dekker i tillegg til Andøya 165 km² på Hinnøya, og øyene er forbundet med bru over Risøysundet. Innbyggertallet er snaue 5000, og administrasjonssenter er Andenes på nordspissen av Andøya.

 

Ved Høyvika, Andøya.

 

Kveldstur til Høyvika

Etter en strålende dag gjennom Bø og Øksnes i Vesterålen, kjørte jeg over brua til Andøya utpå kvelden. Kveldssola skinte fortsatt da jeg parkerte ved Stave langt nordvest på øya. Her reiser et fjellparti seg fra de flate myrene, de høyeste toppene når opp i drøyt 400 m.o.h. Under Måtinden ligger vakre Høyvika, og jeg gikk opp til en fjellrygg snaue 200 høydemeter over strandnivå. Her var det super utsikt mot vika i nord, og mot Stave og resten av Andøya i sør.

 

Idylliske Stave på Andøya.

 

Solnedgang på Stranda

Etter den korte fjellturen bar det ut til Bleik og den nevnte stranda. Den heter forøvrig bare Stranda, og har en nydelig beliggenhet under den kvasse fjellrekka med Skarvtindan, Røyken og Søstran i nord og øst. Jeg fikk med meg en særdeles flott solnedgang, og det var en fredelig og god opplevelse å vandre på sandstranda mens fjellenes fargespekter endret seg fra varmgult via oransje til rødt, før det hele fadet ut i grader av rosa. Bølgene som vasket over sanda laget vannspeil på returen, og ute i havet ble horisonten bare brutt av den pyramideformede Bleiksøya. En fantastisk avslutning på reisens dag nummer seks.

 

Sommerkveld på Stranda ved Bleik, Andøya.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: Naturlandskap