Øysamfunn

Helgelandskysten rommer mange vakre øysamfunn, og utenfor Sandnessjøen finner vi et av dem: Lille Herøy kommune består av flere tusen øyer, holmer og skjær. Landarealet er bare drøye 60 km², men skjærgården er grunn, og gir inntrykk av et stort, åpent landskap. Det finnes ingen fjell av betydelig høyde, men Dønnmannen og Sju Søstre på naboøyene Dønna og Alsta ruver i horisonten mot nord og øst.

 

På Seløya med Dønna i bakgrunnen.

 
De største øyene er Nord-Herøy, Sør-Herøy, Tenna, Indre Øksningan, Ytre Øksningan, Staulen og Seløy. Disse er alle knyttet sammen med bruer, mens Husvær og Brasøy har fergeforbindelse. Ferge er også nødvendig for å komme til og fra Herøy. Det er forbindelse til Søvik på Alsta, og via Bjørn på Dønna til Sandnessjøen. Fastlandsforbindelse er under utredning, siden Dønna og Herøy utgjør det største samfunnet uten slik forbindelse i Norge. Det bor drøyt 1700 mennesker i Herøy.

 

Ved Tennsundet, Sør-Herøy.

 

Min tur

Jeg kom fra Dønna på min tur, og besøkte øyene på rekke og rad. Dagen var strålende, og turkisgrønt vann mot et utall sandstrender dannet forgrunn for fjellene i nord og øst. Øyriket her er et eldorado for kajakkpadlere, og jeg så flere som nøt den fine sommerdagen på sjøen. Det ble mange fine inntrykk for meg også, før jeg kjørte ombord i ferga som tok meg over til Søvika på Alsta.

 

På Tenna med Sju Søstre i bakgrunnen.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: Naturlandskap