Typisk innlandselv

Gjødingelva renner fra Skrukkelisjøen til Hurdalssjøen i Hurdal, lengst nordvest på Romerike i Akershus. Det er et typisk innlandsvassdrag, med utspring i skogsåsene rundt dalføret ved Skrukkelia. Elva skiller seg lite fra andre slike vassdrag, og man skulle tro det ikke var et særlig spennende fotoobjekt. Men noen ganger kan det lønne seg å bruke litt tid på slike steder også.

 

Ved Gjødingselva nær Brattlisaga, Hurdal.

 

Ettermiddagstur

En ettermiddag i begynnelsen av september var jeg på tur fra Romerike mot Hadeland, og kjørte veien vestover fra Hurdal. Ved Brattlisaga fikk jeg et glimt av små fosser og stryk i Gjødingelva, og samtidig dukket det opp en passende stoppeplass. Ok, jeg synes det så litt interessant ut, så jeg tok med kamera og stativ ned til elva.

 

Ved Gjødingselva nær Brattlisaga, Hurdal.

 

Liten vannføring

Vannføringen var liten, det minnet mest om en bekk etter lang tid med lite eller ingen nedbør. Løv hadde begynt å falle fra trærne, og det dekorerte vannkantene. Det sildret og rant i flere løp, og ett sted dannet vannstrømmen tre virvler i hverandre. Hvitt skum fløt rundt i ujevne sirkler. Hmmmm, mon tro om ikke det kunne bli noe? Jeg rigget til utstyret, og begynte å ta bilder med lange lukkertider. Og plutselig dukket det opp et ansikt på kameraskjermen. Ikke helt ulikt et svært kjent maleri.

 

Virvler skaper ansikt i Gjødingselva, Hurdal.

 

Det magiske tallet

Jeg ble ved elva en stund, og prøvde meg frem med ulike vinkler og lukkertider. For lang lukkertid ga bare sirkler i vannet, med for kort ble det bare utydelig rør. Men 4 sekunder var det magiske tallet denne gangen. Det var akkurat passe til å få frem strukturen i vannstrømmen, og ga meg et resultat jeg ble fornøyd med. Et tilfeldig stopp ved ei tilfeldig elv ble til et tilfeldig bilde å ta vare på.

 

Rennende vann i Gjødingselva, Hurdal.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: Naturlandskap