Høy skogsås

Flotsberget ligger i det sørøstre hjørnet av Elverum kommune i Hedmark. Skogsåsen rager 603 m.o.h. på østsiden av Glommas dalføre, og hører til blant de høyeste åsene i området sør for rv 25. Utsikten er formidabel, det sies man ser sju kirkesogn fra toppen. Om det er et faktum skal jeg ha usagt, men at man ser mye skog er helt sikkert. Veldig mye skog.

 

Skogbrannvaktstasjonen på Flotsberget, Elverum.

 

Brannvaktstasjon

Enorme skogområder omgir Flotsberget på alle kanter, og det var grunnen til at man anla en skogbrannvakt her for over hundre år siden. Hytta ved Flotsberget Skogbrandvaktstation ble bygget i 1898, mens utkikkstårnet 300 m lenger nord ble satt opp i 1904. Skogbrannvakta holdt til i hytta fra 1. juni til 15. august, frem til og med den siste sesongen i 1972.

 

Interiør i skogbrannvaktstasjonen på Flotsberget.

 

Populært turmål

Flotsberget er i dag et populært turmål, med rundt 2000 besøkende hvert år. Den gamle brannvakthytta ble restaurert i 2009-2010 av den fine dugnadsgjengen Flotsbergets Venner, hvor flere ildsjeler sørger for løpende vedlikehold. Derfor er det er også mulig å overnatte i hytta. En kuriositet er “bløtkaketuren” til toppen som arrangeres den første onsdagen i juni hvert år, da baker Flotsbergets Venner bløtkaker og bærer dem til topps. Det er visst servert kake til opp mot 200 personer på slike turer.

 

I det gamle brannvakttårnet på Flotsberget.

 
Sammen med min søster tok jeg turen til Flotsberget en søndag i begynnelsen av juli. Jeg skal fotografere panoramautsikten med tanke på et skilt på toppen med bilde og informasjon om hva man ser fra stedet. Denne dagen var ikke så godt egnet til det formålet, det var for mye dis i lufta. Men det ble allikevel en kjempefin tur, med vandring i gammel granskog og interessant historie på toppen. Jeg satser på å komme tilbake en blank og fin dag utpå høsten.

 

Skogstorkenebb på Flotsberget.

 

Se flere bilder fra denne turen