Verdens største

I Tularosa Basin lengst sør i New Mexico ligger White Sands National Monument. Det fikk sin vernestatus i 1933, og beskytter verdens største felt med sanddyner av gipskrystaller. Feltet dekker over 700 km² av den flate og tørre dalen, og gipsen danner et sammenhengende teppe av hvite sanddyner.

 

Morgensola farger gipssanddynene i White Sands National Monument.

 

Sjeldent fenomen

Gips opptrer svært sjelden som sand, siden det løselig i vann. Og som normalen er blir gipsen i White Sands ført med nedbøren fra de omkringliggende fjellområdene San Andres og Sacramento Mountains. Men Turlarosa Basin har ikke noe utløp til havet. Vannet synker dermed ned i grunnen eller samles i grunne dammer som senere tørker ut. Begge deler etterlater gipskrystaller på overflaten, som ettehvert eroderes til sand og føres med den dominerende vindretningen til sanddynene.

 

Endeløse gipssanddyner i White Sands National Monument.

 

Tidlig oppe

Etter den lange bilturen gjennom New Mexico, hadde vi overnattet i Alamogordo like øst for White Sands. Jeg var som vanlig tidligere oppe en turkameraten, så jeg tok en morgentur til nasjonalmonumentet. Her fikk jeg fotografere de hvite sanddynene i det lave morgenlyset, før varmen tok til for alvor. Flotte mønstre i sanda skapt av vinden bølget bortover i landskapet, tilsynelatende uten ende. Jeg returnerte etterhvert til motellet, pakket bagasjen og fikk med en lys våken Thor som også hadde lyst til å se sanddynene i White Sands. Jeg svingte dermed innom igjen på veien vestover, og vi tok en kort vandring i det fascinerende landskapet.

 

En firfisle har satt sine lette spor i gipssanden.

 

Se flere bilder fra denne turen