Endelig på Røst

Så var vi endelig på Røst, øyriket lengst ute i Lofoten. Et passende sted å fullføre fotoprosjektet jeg har jobbet ganske mye med de siste årene: Å fotografere landskap og natur i alle norske kommuner, før mange blir “Sannert” de neste årene. Med disse bildene dekker arkivet på frittfallfoto.no hver eneste av Norges 426 kommuner. Det kan man jo tillate seg å være bitte litt stolt av.

 

Morgen på Tjuvøya.

 

Ytterst i Lofoten

Røst er som sagt den ytterste kommunen i Lofoten. Med rundt 10 km² landareal er den også minst. Røst omfatter i alt 304 øyer, holmer og skjær. Røstlandet er størst, og huser de fleste av de drøyt 500 innbyggerne. De fleste lever av fiskeri, med Lofotfisket fra januar til april som årets mest hektiske periode. Røst er også kjent for sine fuglefjell: Vedøya, Storfjellet og Nykan. Her lever millioner av sjøfugl som lunde, krykkje, lomvi, alke og skarv. Bestandene varierer med tilgangen på mat i havet, hovedsaklig sildeyngel.

 

Murverkskunst i Gammelkjerka på Røstlandet.

 

Røstlandet

Røstlandet dekker kun 3,6 km², og er ganske så paddeflat med høyeste punkt bare 11 m.o.h. Det gjør den ideell for sightseeing ved hjelp av sykkel, noe vi benyttet oss av. Vi hadde overnattet på Røst Bryggehotell, og der fikk vi leid sykler for dagen vi hadde til rådighet. Igjen var vi griseheldige med været, sola velsignet oss med lys og varme fra en lettskyet himmel. Det blåste imidlertid ganske hardt, men lufta var mild og vinden var ikke så vanskelig å hanskes som vi først fryktet.

 

Ved Nesvågen på Røstlandet.

 

Sykkeltur

Vi fikk se mange idyller og flott kystlandskap på vår sykkeltur rundt på øyene, som er forbundet med moloer og små bruer. Her og der var naust og fiskebruk dekorert med flott veggkunst, og de tomme fiskehjellene stod i naken kontrast mot himmel, hav og fjell. Det var sent i turistsesongen, så en båttur til fuglefjellene får det bli en annen gang. Vi syklet rundt på øya fra tidlig morgen til godt utpå dagen, før vi gjorde oss klare for hjemreise på ettermiddagen. Widerøe tok oss til Bodø på en snau halvtime, og derfra bar det hjem med to veldig fornøyde turister etter fine dager i nord.

 

Stavøya ruver bak Kankholmen.

 

Se flere bilder fra denne turen