Grand Staircase – Escalante National Monument

I 1996 ble Grand Staircase – Escalante National Monument opprettet, et drøyt 7600 km² stort område i det sørlige Utah. Spektakulære fjellformasjoner, dype canyons, solsvidd ørken og fargerike landskap preger nasjonalmonumentet. The Grand Staircase refererer til en enorm rekke av berggrunnslag, som strekker seg fra høydene i Bryce Canyon til bunnen av Grand Canyon. Hvert lag ender i en klippekant, og former en gigantisk trapp fra de eldste lagene nederst til de yngste på toppen.

 

På tur gjennom Halfway Hollow, Grand Staircase – Escalante NM.

 

Friluftsliv

Området har mange muligheter for friluftsliv. Dette er “public lands”, og det meste kan benyttes uten noen form for forhåndstillatelse. Ganske i tråd med våre tradisjoner, som vi vet å benytte oss av. Jeg hadde funnet en interessant flekk et godt stykke fra asfalten på highway 12, som går gjennom den nordlige delen av monumentet. En snau mil øst for Escalante tar Hole In The Rock Road av, den går sørøstover i en dalsenkning langs Straight Cliffs. Ved veien finnes flere naturattraksjoner, og en av dem, Devils Garden, sjekket vi ut på vår forrige tur tilbake i 2008. Nå var det Zebra Slot Canyon som hadde pirret nyskjerrigheten.

 

I Zebra Slot Canyon, Grand Staircase – Escalante NM.

 

Zebra Slot Canyon

Zebra Slot Canyon er som navnet antyder nettopp det, en såkalt “slot canyon” som jeg har nevnt i flere innlegg i det siste. Denne virket å være fin og ganske lett tilgjengelig, så vi parkerte bilen etter ca 15 km på grus og stein, og la i vei til fots. Turen gikk ned Halfway Hollow i lettgått terreng uten de helt store høydeforskjellene. Det var ca 4 km å gå frem til kløfta, men til vår skuffelse var den fylt av vann etter nedbøren som hadde falt for noen dager siden. Vi turte ikke begynne å vasse, ettersom vi ikke hadde kjennskap til dybde eller mulig kvikksand. Bummer!

 

Moqui marbles ligger strødd ved Harris Wash, Grand Staircase – Escalante NM.

 

Moqui marbles

Landskapet rundt var imidlertid kjempeflott, så vi deppet ikke mye over vannfylte slot canyons. Vi gikk derimot opp på et fjellparti ved Harris Wash, et nesten tørt elveleie vi nettopp hadde krysset. Her fant vi noen merksnodige, svarte steinkuler. Vi visste ikke hva de var, men i ettertid har jeg funnet ut at det er Moqui marbles, en type konkresjoner hovedsaklig av jernoksyd. De lå strødd oppe på den røde sandsteinen, og var svært så fotogene. Et skilt ved starten av fotturen hadde advart “no collecting”, en oppfordring vi fulgte. Bare bilder ble tatt av oss.

 

Død einer og rød sandstein i Halfway Hollow, Grand Staircase – Escalante NM.

 

Halfway Hollow

Tilbaketuren gikk stort sett samme vei som vi kom, men vi avvek fra stien og fulgte den nedre kanten av de fine fjellformasjonene i Halfway Hollow. Store og vakre bølgemønstre i sandsteinslagene ga mange fine ting i linsa, krydret med de mange døde einertrærne som er vanlig i dette landskapet. En nydelig, gul ørkenplante fant vi også. Ved litt intens googling har jeg funnet ut at det må være en “yellow evening primrose”. Det ble nok en strålende friluftsopplevelse før vi tok asfalten fatt igjen, med kurs nordøstover.

 

Yellow Evening Primrose blomstrer i Halfway Hollow, Grand Staircase – Escalante NM.

 

Se flere bilder fra denne turen