Åpent landskap

Vest for Møsvatn i Telemark ligger et småkupert terreng på rundt 1000 m.o.h. Åpen fjellbjørkeskog, myrer, små vann og bekker preger det idylliske landskapet. En grusvei går gjennom området, fra Raulandsgrend til Kromviki ved Møsvatn. En drøy kilometer før veis ende, finner vi Raulands nye turistattraksjon.

 

Fargerikt myr- og fjellskogsterreng ved Falkenuten.

 

Steinstien

Den korte fotturen opp til Falkenuten har lenge vært en av Raulands mest populære. Det er bløtt flere steder opp gjennom skogen, så terrengslitasjen har dermed økt i takt med bruken. I 2013 ble det derfor tatt grep for å bremse utviklingen. Sherpaer fra Nepal har i de siste årene utført steinsetting mange steder rundt om i Norge, og fire av dem ble leid inn til dette prosjektet også. En ny, steinsatt sti går nå fra en like ny parkeringsplass opp til toppen av Falkenuten på 1096 m.o.h. Nepaleserne har utført et imponerende arbeid, hver eneste stein ligger fjellstøtt i bakken.

 

På toppen av Falkenuten, Rauland.

 

Vid utsikt

Turen opp går i slak stigning, og tar ikke mer enn en snau halvtime i normal gangfart. Men utsikten fra toppen er vid i alle retninger. Møsvatn blinker i øst, Hardangervidda breier seg mot nord, og Raulandsområdet bølger sørvestover. Toppen er et godt utgangspunkt for lengre turer innover fjellet, fra Falkenuten strekker høydedraget Falkeriset seg mot høyere fjell i nord. Falkenuten og Falkeriset har forresten navn etter nederlandsk falkefangst, som var en viktig næring her frem til 1700-tallet. Her er bilder fra en lørdagstur i oktober, med iskald vind fra øst.

 

På sherpastien ved Falkenuten, Rauland.

 

Se flere bilder fra denne turen