Labyrint

Canyonlands. Bare navnet gir meg godfølelse og eventyrlyst. Nasjonalparken i det sørøstre hjørnet av Utah rommer noe av det mest fargerike og ville landskapet i hele USA. Forfatteren Edward Abbey beskrev området som “the most weird, wonderful, magical place on earth. There is nothing else like it anywhere”. Canyonlands National Park ble opprettet i 1964, under president Lyndon B. Johnson. Den dekker 1366 km² i en veritabel labyrint av kløfter, bredere canyons, fjellplatåer, smale rygger, tårn og spir. De ulike sandsteinslagene gir varierte fargekombinasjoner, samtidig som de har ulik hardhet. Dette skaper noen av de mest utrolige geologiske formasjonene på kloden.

 

Utsikt mot Buck Canyon, Canyonlands.

 

Litt mer krevende

Canyonlands besøkes hvert år av rundt en halv million mennesker, med 2016 som rekordår da over 700000 la turen innom. Det er mange, men det er bare halvparten av antall turistbesøk i den nærliggende Arches National Park. Canyonlands er dessuten mange ganger større, så nasjonalparken bærer ikke preg av masseturisme. Tvert imot, det krever litt mer å oppleve dette området. Selv om det også her finnes asfalterte veier til flotte utsiktspunkter, får man ikke skikkelig føling med landskapet før man tar beina fatt.

 

Bratt nedstigning fra Island In The Sky, Canyonlands.

 

Tre distrikter

Green River og Colorado River møtes ganske sentralt i Canyonlands nasjonalpark. Elvene deler det vidstrakte området i tre ganske klart definerte distrikter. Alle har stemningen av villmark og primitiv natur, men de har også hver sine særpreg. I sørøst har vi The Needles District med sin jungel av tårn og kuppelformede fjellformasjoner. I vest ligger det øde Maze District, mens i nord finner vi Island In The Sky. Det er hit over 70% av parkens besøkende kommer, av den enkle grunn at det er lettest tilgjengelig. Her er mange fine utsiktspunkter mot den fantastiske labyrinten de to elvene har laget. Men de største opplevelsene krever som regel innsats, og slik er det også i Canyonlands.

 

Indian Paintbrush vokser i Canyonlands.

 

Monument Basin

Et av denne USA-turens store mål var Monument Basin nettopp her i Canyonlands. I mars 2008 stod jeg på Grand View Point og kikket ned på denne knivskarpt formede canyonen 450 høydemeter under meg. Den var omgitt og fylt av de mest utrolige spir, tårn og fjellvegger man kan tenke seg. Der og da bestemte jeg meg for at en gang skal jeg ned dit. Ni år senere var dagen kommet.

 

Fjellformasjoner i Monument Basin, Canyonlands.

 

Bratt nedstigning

Etter soloppgangen i Arches og opphenting av turkamerat Thor i Moab, bar det ut til Island In The Sky og starten på eventyret. Fra fjellplatået går Gooseberry Trail 450 stupbratte høydemeter ned til et nytt platå, White Rim. Etter drøyt 4 km var vi fremme ved Gooseberry Canyon og White Rim Road. Denne grusveien for firehjulstrekkere fulgte vi i 6 km før vi endelig stod ved kanten av Monument Basin.

 

Standing Rock i Monument Basin, Canyonlands.

 

Utrolige fjellformasjoner

Stedet skuffet på ingen måte. De mange steintårnene så ut til å ha overvunnet tyngdekreftene på mirakuløst vis. Noen dannet naturlige steinbruer, noen stod tett som en skog av stein, mens andre skjøt som tynne piler rett opp av bakken. Slik som Standing Rock, et helt ufattelig tynt men samtidig høyt spir. Som naturfotograf var det jo en fest å være her, akkurat som jeg hadde håpet på. Vi gikk noen kilometer til langs kanten av “bassenget”, mens sola sank på himmelen. Vi gikk vel kanskje halvveis rundt før vi måtte snu, ettersom det ventet en hard tur tilbake til Island In The Sky.

 

Ved Monument Basin, Canyonlands.

 

Hard tur tilbake

Det ble jammen hardt også. Drøye 400 høydemeter skulle ikke være så ille, men til tross for omfattende planlegging hadde jeg oversett en liten detalj: Hele Canyonlands ligger mellom 1500 og 2000 m.o.h. Med Island In The Sky som høyeste punkt. Det ble merkbart opp den hengebratte Gooseberry Trail. Særlig for den minst trente av oss. Nemlig meg. Men slitet ble fort glemt da vi kom opp til en overjordisk vakker solnedgang over det fantastiske landskapet. En storartet avlutning på en innholdsrik dag.

 

Solnedgang over Canyonlands.

 

Se flere bilder fra denne turen