Forbi Landegode

Dagen etter Kjerringøy-besøket gikk turen mot Lofoten, med ferge over Vestfjorden fra Bodø. Strekningen er lang, og tar nesten 4 timer til Moskenesøya. Vi skulle imidlertid videre til Værøy, og kunne dermed se frem til ytterligere halvannen time på ferga. Været var ganske grått da vi la ut fra Nordlands hovedstad, skyene skrapte fjelltoppene på Landegode utenfor byen. Det ble allikevel ganske fine fotomotiv av de blå fjellene under den strukturrike himmelen. Jeg holdt meg ute på dekk til vi nærmest var på åpent hav, utenfor øygruppa Helligvær.

 

Skyer over Landegode, Bodø.

 

Lofotveggen nærmer seg

Lofotveggen nærmet seg sakte mens vi slappet av i gode stoler. Etterhvert som fjellrekka vokste foran oss, ble de få utenlandske turistene som ennå besøkte sommerlandet mer ivrige med kamera i vinduene. Jeg har dårlig erfaring med å fotografere gjennom glassvinduer, så jeg tok turen ut igjen da jeg mente vi var nærme nok. Flere Lofoten-fjell havnet på minnebrikken før vi gled inn i havna ved Moskenes, hvor det ble anledning til å gå i land en 20 minutters tid. Gamle, okergule rorbuer står langs vågen, så de ble flittig brukt til flere fotominner.

 

Rorbuer i Moskenesvågen, Lofoten.

 

Langs Moskenesøya

Ferga gikk ut igjen, heldigvis med oss trygt tilbake ombord. Vi seilte langs Moskenesøyas bratte fjellsider, forbi europaveiens ende ved Å og utover mot den sterke Moskstraumen. Den var ikke vanskelig å hverken se eller merke, selv på den store ferga. Vi passerte den ubebodde øya Mosken, før vi nærmet oss Værøy, et av turen hovedmål. Øykommunen er nest minst og nest ytterst i Lofoten, og har rundt 750 innbyggere på snaut 19 km² landareal. Mye av dette opptas av bratte og jevnhøye fjell, med Nordlandsnupen som den høyeste på 450 m.o.h. Her var det mye vakker natur som vi hadde planer om å utforske til fulle de neste to døgnene.

 

Ved Sørvågen, Lofoten.

 

Se flere bilder fra denne turen