I Indre Nordfjord

Det nordligste distriktet i Sogn og Fjordane er Nordfjord. Det består av de sju kommunene Bremanger, Vågsøy, Selje, Gloppen, Eid, Hornindal og Stryn. I juni besøkte jeg et par av de ytre kommunene, i høst var turen kommet til indre strøk. Den vanligste innfallsporten fra øst er via rv 15 over Strynefjellet. Jeg fulgte denne ruten i midten av september, og ferden gikk fra Gudbrandsdalen og over fjellet i et nydelig høstvær. Jeg tok bilder av høstfargene i Breiddalen, og den fine setra i Skjerdingsdalen oppe på fjellet.

 

I Skjerdingsdalen, Stryn.

 

Bregrønt

Det bregrønne Oppstrynsvatnet møter man når man kommer ned fra Strynefjellet, og jeg tok den lille avstikkeren til Hjelle ved østenden av vatnet. Dette er en klassisk turistperle gjengitt på utallige postkort og andre souvenirprodukter. Det gamle hotellet fra 1896 er et naturlig midtpunkt, og som mange andre historiske hotell er det bygget i sveitserstil. Den gamle butikken ligger i vannkanten rett nedenfor. Riksveien er lagt om her, slik at stedet nå fremstår som svært idyllisk og fredelig, omgitt av spektakulære fjell og breer.

 

Hjelle ved Oppstrynsvatnet, Stryn.

 

Ved Nordfjordeid

Min tur gikk videre utover dalen, forbi Stryn og langs Hornindalsvatnet til Nordfjordeid. Dette er det største tettstedet i områdets indre strøk, med snaut 3000 innbyggere. Jeg stoppet ved Eid kirke, en vakker langkirke fra 1849, før veien tok meg videre langs Nordfjorden. Ved Høynes fant jeg et flott kulturlandskap, med utsikt mot fjorden og fjellene på den andre siden. Gamle, mosegrodde steingjerder rammet inn småbruk og sjøbuer, mens ettermiddagsferga fra Isane gled mot kai.

 

Gammelt steingjerde på Høynes ved Nordfjorden.

 

Gammel steinbru

Morgenen etter var jeg tilbake i Hornindal, og tok turen opp til Horndøla bru. Den er ei 52 m lang tørrmurt steinbru, laget i flere spenn med såkalt utkragingsteknikk. Brua ble bygget rundt 1810-13, og restaurert i 1993-94. Jeg fotograferte brua i en flott soloppgang, med den kvasse Hornindalsrokken i bakgrunnen.

 

Morgenstemning ved Horndøla bru, Hornindal.

 

Se flere bilder fra denne turen