Til Tyskland og Polen

Min sønn går på 10. trinn ved Lillesand Ungdomsskole. Der er det lange tradisjoner med reiser til Tyskland og Polen i regi av Hvite Busser eller Aktive Fredsreiser, som et ledd i undervisningen om 2. verdenskrig og den påfølgende kalde krigen. Min datter var på en tilsvarende tur for to år siden, midt i september i år fikk jeg gleden av å være med i den obligatoriske foreldregruppa på turen. Det ble en lærerik og minneverdig tur for alle sammen, i alle fall slik det så ut for meg.

 

Ved minnesmerket for Berlin-muren i Berlin.

 

Berlinmuren

Dag 1 bød på flyreise fra Kjevik, via Gardermoen til Tegel flyplass ved Berlin. Der ventet buss, og turen fortsatte inn til sentrum. Vi besøkte først minnesmerket for Berlinmuren, som delte byen mellom øst og vest fra 13. august 1964 til 9. november 1989. Berliner Mauer, eller bare die Mauer som lokalbefolkningen kalte den, ble det fremste symbolet på det delte Europa under den kalde krigen. Det var en gedigen verdensbegivenhet da den falt under den demokratiske revolusjonen mot diktaturet i Øst-Tyskland. I dag er det få spor igjen etter den, bare noen få steder er den bevart, slik som ved det nevnte minnesmerket. Men det er markert i bakken der den gikk.

 

I STASI-fengselet Hohenschönhausen, Berlin.

 

Stasifengsel

Etter besøket ved muren, ble det tid til litt vandring på egen hånd rundt Alexanderplatz i Berlins sentrum, eller Mitte som det heter på tysk. Så ventet et nytt besøk ved enda et minnesmerke etter den kalde krigen. I bydelen Lichtenberg ligger Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen, nå museum i det tidligere sentrale varetektsfengselet til Stasi. Ministerium für Staatssicherheit var det østtyske hemmelige politi og etterretningstjeneste. Fengselet hadde normalt kapasitet til ca 200 fanger, som ble utsatt for både fysisk og psykisk tortur. Isolasjon ble mye benyttet for å knekke mennesker som hadde forsøkt å flykte til vesten, og andre opposisjonelle. Det gjorde inntrykk å se et av DDR-statens ytterste instrumenter for å beholde makt og kontroll i et paranoid samfunn, hvor man aldri kunne være sikker på hvem som var farlige angivere.

 

I STASI-fengselet Hohenschönhausen, Berlin.

 

Kveld i Berlin

Mot kvelden forlot vi den kalde krigen, og avsluttet dagen på en hyggelig restaurant i Europa-center nær Kurfürstendamm. Rett utenfor kjøpesenteret ligger Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche fra slutten av 1800-tallet, til minne om keiser Wilhelm I av Tyskland. Kirken ble ødelagt av bombeangrep under 2. verdenskrig, og bare tårnet står igjen som minnesmerke over krigens redsler. Det er intergrert i den nye kirken reist i perioden 1951-1961.

 

Kveld på Breitscheidplatz, Berlin.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: HistorieKulturminneUrbant