Koronahull

Så var det disse elektrisk ladede partiklene fra sola igjen. De som ved ujevne mellomrom dundrer inn i jordas magnetfelt i vanvittig hastighet, og gløder på himmelen. Aurora borealis, kjent som nordlys. Den 13. oktober fotograferte jeg en kraftig nordlysbølge ved Rjukan her i Telemark, forårsaket av et stort koronahull på sola slik jeg beskrev i et innlegg tidligere i høst. Snaut to uker senere hadde sola rotert enda en gang…

 

Nordlys nær Eidet ved Folda.

 

Sjefsavgjørelse

Tirsdag 25. oktober var jeg som vanlig på kontoret, og som jeg pleier kikket jeg på nordlysvarselet på PC’en. Koronahullet fra tidligere hadde utvidet seg, og sendte solvind av episke dimensjoner mot jorda. Med andre ord: Kongeforhold for nordlys. Men hva kunne jeg gjøre med det, under skydekket hjemme i Bø? Altfor mange ganger har jeg sittet og sett på knallbildene fotografene i Nord-Norge legger frem etter slike utbrudd. Nå var jeg lei av det, og tok en kontant sjefsavgjørelse. Nå eller aldri.

 

Nordlys over Strandåvika nær Kjerringøy.

 
Flybillett, leiebil og overnatting i Bodø ble bestilt for samme dag, og arbeidstida ble kuttet med et par timer. Så bar det til Gardermoen, og litt før sju på kvelden landet jeg på Bodø Lufthavn. Nordlyset blafret allerede på himmelen, og en halvtime senere var jeg igang med fotograferingen nede ved Saltfjorden. Men målet for turen var Mjelle nord for byen, så etter å ha sikret i alle fall noen bilder, kjørte jeg ut dit.

 

Fylkesvei 834 nær Kjerringøy leder inn i nordlyset.

 

Bak skyene

Nordlyset danset fortsatt på himmelen da jeg kom ut på stranda under Mjelletinden. Bak en bred skystripe. Dette var ikke i samsvar med værmeldingen, men i nord så det ut til å være klarvær. Det betød fergetur over til Kjerringøy. Noe jeg egentlig ikke hadde tenkt å gjøre, men jeg kastet meg i bilen, og rakk den med et nødskrik. Jeg hadde dermed drøyt to timer til rådighet på halvøya, før siste ferge gikk tilbake. Det var bare å håpe dette ikke var en tabbe.

 

Nordlys over Steigtinden.

 

Stjernehimmel

Det viste seg heldigvis å være det motsatte. Stjernehimmelen åpenbarte seg klar og fin med spredte skydotter over Karlsøyfjorden og Folda, og jeg kjørte nordover forbi Kjerringøy til Eidet. Her hadde jeg panoramautsikt mot den brede fjorden, og fikk tatt en bra serie bilder med nordlys i nord og vest. Men det var ikke før jeg vendte bilen tilbake mot Kjerringøy at tingene tok seg opp noen hakk. Ved Strandåvika så jeg at intensiteten i nordlyset økte, så etter litt febrilsk leting fant jeg et ok fotopunkt ut mot havet. Så kom selveste Aurora…

 

Nordlys over Mjelletinden, Bodø.

 

Ordentlig nordlys

Jeg trodde jeg hadde sett ordentlig nordlys før, både i Lofoten og hjemme i Telemark. Det ble snart avslørt at det manglet en del på det. I et kraftig utbrudd som varte i ca ett kvarter bølget grønt og gult lys over himmelen i enorme bånd og striper. Kanskje det var Auroras skjørtekant? Det var i alle fall en skjellsettende opplevelse der ved Strandåvika, i helt vindstille vær med flere varmegrader i lufta. Et minne for livet.

 

Nordlyseksplosjon ved Mjelle, Bodø.

 

Eksplosjon

Det roet seg litt ned igjen, men det var stadig nordlys å se i alle himmelretninger. Jeg måtte rekke siste ferga tilbake, og rundt halv ett på natta var jeg igjen på Mjelle. På veien hadde jeg fått med meg flott nordlys ved Lysvika og i Valvikdalen. Men nå var et nytt utbrudd i emning, og plutselig var det som om alt eksploderte. Hele himmelhvelvingen ble fylt med lys i grønt, gult, lilla og blått. Noe lignende har jeg aldri sett, og det blir vel neppe så ofte jeg får se det igjen. Men kameraet fikk kjørt seg, og før klokka ble 02:00 hadde jeg tatt nærmere 200 eksponeringer. Noe som er ganske mye når lukkertida på hvert bilde ligger rundt 10 sekunder.

 

Nordlyseksplosjon over Mjelle, Bodø.

 

Retur

Det hele dempet seg igjen, og skyer kom etterhvert drivende fra vest, slik meteorlogen hadde forutsett. Så jeg kalte det en dag og tok kvelden, vel vitende om at jeg hadde fått solid valuta for utgiftene til turen. Klokka sju morgenen etter satt jeg på flyet tilbake mot sør, og ved lunsjtid var jeg tilbake på kontoret. Litt fattigere på kroner, men desto rikere på opplevelser. Jeg kommer til å gjøre det igjen, om sjansen byr seg.

 

Nordlysnatt ved Mjelle, Bodø.

 

Se flere bilder fra denne turen