Liten fjelldal

Nupsdalen er en liten fjelldal på Haukelifjell, på Hordaland-siden av fylkesgrensen mot Telemark. Den hører til blant mine absolutte favoritter i fjellheimen her sør, landskapet er variert med høye, bratte fjell rundt en grønn og åpen dal. Nupstjørna ligger midt i dalen, og fra vatnet renner ei elv i små fosser og stryk ned mot Ulevåvatnet. Den er navnløs på kartet, men jeg har kalt den Nupstjørnelva for å skille den fra Nupselva som renner halvannen km lengre øst. Elva er svært fotogen, og det er ikke vanskelig å finne fotomotiver her.

 

Et snødryss har dekorert Nupsdalen.

 

Port mot Hardangervidda

Jeg kom tilfeldigvis over Nupsdalen på en fabelaktig tur over Store Nup en sommerdag i 2004. Fjellet ruver med store fjellvegger på østsiden av dalen. På motsatt side dominerer Verjesteinsnuten, og sammen danner de en svær port mot Hardangervidda i nord. Jeg har vært her flere ganger, både alene og sammen med barna mine. Det er et ideelt område for barneføtter, med steiner, bekker og vann å leke i. Det er også lett tilgjengelig, det bare en drøy kilometer fra Nupshallene opp til Nupstjørna.

 

Morgensol ved Nupstjørnelva.

 

Lett snødryss

På en tur til Bergen i begynnelsen av november, stoppet jeg et par timer her oppe på fjellet. Det var ennå lite snø i terrenget, det første store snøfallet hadde for det meste tint vekk. Bare et lett dryss hadde sukret landskapet ellers. Nupstjørnelva var i ferd med å fryse til, og i de mange småfossene dekorerte isformasjoner vannløpene. Det var klarvær, vindstille og et par minusgrader da jeg fanget morgenlyset langs elva. Bare elvesuset brøt stillheten, og det var en nydelig stemning i novemberlandskapet. Selv om det var kjent landskap, ble det mange nye bilder i nytt lys.

 

Vandring på Haukelifjell.

 

Se flere bilder fra denne turen