Nærfjell

Lifjell i Telemark er nærfjellet mitt. Det er kun et kvarters kjøretur opp til fjellskogen, og derfra er det bare å vandre ut i et fjellterreng jeg har blitt veldig glad i. Til tross for det har det ikke blitt så mange turer opp dit i år, og i fjor tror jeg ikke det ble noen i det hele tatt. Det landsdekkende kommunefotoprosjektet må nok ta mye av skylda for det, men nå er det fullført. Da har det blitt rom for andre turopplevelser, og i begynnelsen av november benyttet jeg to helgedager på å komme meg ut i nærområdet.

 

Morgen ved Langgrøliane på Lifjell, Seljord. Øvre Bø ligger under tåkehavet.

 

Novemberlys

November er kanskje ikke det mest vanlige tidsrommet for fotturer i fjellet, men jeg har blitt veldig fascinert av denne årstida som ofte er sur, kald og grå. Men når morgensola sakte dukker opp over horisonten, da kommer ofte det mest eventyrlige lyset man kan tenke seg. Og er man ute før snøen har lagt seg, er fargespekteret like så flott som i september. Litt andre farger kanskje, men jeg koser meg skikkelig blant gult gress og naken fjellbjørk. Finner man seg en bekk, er lykken som regel komplett.

 

Morgenlys ved Luretjønnbekken på Lifjell, Seljord.

 

Soloppgang

Den første novemberhelga hadde snøen ennå ikke lagt seg skikkelig i Lifjell, så med en god værmelding tok jeg turen opp til Hønsevassdalen under Astridnatten. Jeg kjørte opp fra Strond ved Seljordsvatnet til Flatastaul, og gikk derfra til fjells gjennom skogen ved Svanadalen. Jeg startet tidlig, og gikk med hodelykt i bekmørket. Etter halvannen times gange, møtte jeg soloppgangen i Langgrøliane. Noen lave tåkeskyer i fjellet sørget for et fantastisk fargespill en stund, og tåke i dalbunnene dekorerte landskapet rundt. Etter hvert skyet det mer til, og langs elva i Hønsevassdalen var det et surt og kaldt vær som bare november kan varte opp med. Men det bedret seg litt igjen til returen, og turen ble en veldig fin senhøst-opplevelse.

 

Ettermiddagslys ved Langetjønnfossen på Lifjell, Bø, Telemark.

 

Ettermiddag ved Langetjønn

Det ble ikke noe dårligere dagen etter. Da gikk jeg en ettermiddagstur opp til Langetjønn, som ligger litt lengre øst på Lifjell. Her renner Langetjønnbekken ned i Langetjønndalen, og på veien danner den en foss med det lite overraskende navnet Langetjønnfossen. Det lave sollyset ble reflektert i bekken, og ga meg noen virkelig fine fotomotiver under fossen. Det var ikke så verst lenger opp heller, men her var det en ganske kald trekk fra nordvest. Sola gikk omsider ned, og lyset svant overraskende fort. Men hodelykta var med også nå, så det ble ingen problemer med å ta seg ned til bilen ved veien mot Liheia. Noen dager senere kom snøen for alvor i fjellet, så disse små nærturene satte et verdig punktum for årets fottursesong.

 

Ved Langetjønnbekken på Lifjell, Bø, Telemark.

 

Se flere bilder fra denne turen