Minste fylke

Så er turen kommet til Vestfold, vårt minste fylke etter Oslo. Det ligger på vestsiden av Oslofjorden, og grenser mot Buskerud i nord og Telemark i vest. Det er i stor grad et lavlandsfylke, men i nord når Skibergfjellet 632 m.o.h. som Vestfolds høyeste punkt. Naturen er ganske variert til tross for det beskjedne arealet på 2225 km². Mot Oslofjorden ligger en myk kyst med glattskurte svaberg og idylliske småsteder. Innenfor finner vi et bølgende jordbruksland langs Raet, den store endemorenene etter siste istid. Enda lengre inn dominerer Lågendalen, med Numedalslågen som en populær fiskeelv.

 

Svaberg i Ertsvika på Yxney, Sandefjord.

 

Ved Oslofjorden

De største byene i Vestfold er Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Horten. De ligger alle ved Oslofjorden, og rommer de fleste av fylkets 250000 innbyggere. Vestfold er kjent for sin rike historie, og særdeles mange fornminner. Tønsberg regnes som Norges eldste by, ifølge Snorre grunnlagt før år 871. Idag består Vestfold av 12 kommuner, etter at Andebu og Stokke ble slått sammen med Sandefjord 1. januar i år. Her er et bilde fra alle tolv.

 

Ved Stange nær Ramnes, Re kommune.

 

Oppdatering 1.1.2020: Vestfold ble slått sammen med Telemark fra 1. januar 2020, og link viser nytt galleri for Vestfold og Telemark fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri