Sørligst i landet

Norges sørligste fylke er Vest-Agder. Lindesnes fyr er selve symbolet på dette, og ligger på vårt sørligste fastlandspunkt. Sørlandskysten med hvit trehusbebyggelse og skjærgård fortsetter fra Aust-Agder vestover mot Rogaland, som er det andre fylket Vest-Agder grenser mot. Det flate Listalandet skiller seg ut fra resten av kysten, med jordbruksland og lange sandstrender. Resten av landskapet i fylket er knudrete, som i nabofylkene. Nord-sørgående dalstrøk er adskilt av skrint skog- og heilandskap, hvor terrenget stiger jevnt opp mot Setesdal Vesthei, eller Vestheiene som fjellområdet også kalles. Lengst mot nord finner vi da også fylkets høyeste punkt, Urdalsknuten på 1434 m.o.h.

 

Morgen ved Lindesnes fyr.

 

By og land

Kristiansand er fylkeshovedstad og største by. Andre byer er Mandal og Flekkefjord, i likhet med andre småbyer på Sørlandet preget av hvitmalte trehus. Innbyggertallet i Vest-Agder er pr 1. januar 2017 såvidt over 184000, Kristiansand rommer nesten halvparten av dem. De 15 kommunene som utgjør fylket dekker 7276 km², og her er 15 bilder fotografert over hele fylket.

 

Vårflom i Åseral.

 

Oppdatering 1.1.2020: Aust- og Vest-Agder ble slått sammen fra 1. januar 2020, og link viser nytt galleri for Agder fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri