Fjellrikt og spektakulært

Vi nærmer oss slutten på rundreisen i norske fylker og kommuner. Troms er det nest nordligste fylket i landet, og like naturskjønt som naboen i sør. Det er fjellrikt, og Lyngsalpan er kongene i fylkets fjellverden. Jiehkkevárri rager 1834 m.o.h., og er det høyeste i Troms. Store fjorder deler opp fylket på kryss og tvers, og flere av Norges største øyer ligger her. Hinnøya er aller størst, men deles med Nordland. Senja er nest størst, og er et Norge i miniatyr. Her snakker vi spektakulært fjord- og fjellandskap i vest, og vidt skog- og myrlandskap i øst. Øyriket fortsetter videre nordover med Kvaløya, Ringvassøya, Vannøya og Arnøya på rekke og rad. Lenger inn mot svenskegrensa ligger store villmarksområder, hvor noe er vernet gjennom nasjonalparkene i Dividalen og Reisa.

 

Solnedgang på Andørja, Ibestad.

 

By og land

Troms grenser til Finnmark i øst og Nordland i sør, foruten Sverige og Finland. Fylket omfatter 25863 km², hvor mer enn 165000 mennesker har sitt hjem. Nesten halvparten bor i Tromsø, som er fylkets største by og “hovedstad”. Harstad er den andre større byen i Troms, ellers er det mange mindre tettsteder rundt omkring i fylket. 24 kommuner deler på arealet, og her er nok en gang bilder fra hele bunten.

 

Otertinden ruver over Signaldalen, Storfjord.

 

Oppdatering 1.1.2020: Troms og Finnmark ble slått sammen fra 1. januar 2020, og link viser derfor nytt galleri for Troms og Finnmark fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri