Variert natur

Da er vi med ett fremme i Telemark, mitt hjemfylke siden 2009. Fylket dekker 15296 km², og grenser mot Vestfold, Buskerud, Hordaland, Rogaland og Aust-Agder. I tillegg er det en kort kystlinje i Grenland og Kragerø. Naturen i Telemark er svært variert. I nord og vest ligger høyfjell på Hardangervidda, Haukelifjell og Setesdal Austhei. Den høyeste toppen er imidlertid den ikoniske Gaustatoppen på 1833 m.o.h., som ligger på sørsiden av Vestfjorddalen og Rjukan.

 

Vintermorgen ved Jønnbu på Lifjell.

 

Skog og dal

I de midtre delene av fylket overtar et temmelig kupert skog og dallandskap, som antar vestlandske dimensjoner rundt “innlandsfjordene” i Bandak, Kviteseidvatnet og Seljordsvatn. Lengre ned blir fjellene og åsene lavere, før det hele møter kysten ved skjærgården mot Skagerrak. Den kjente Telemarkskanalen strekker seg fra Skien og opp til Dalen via flere imponerende sluseanlegg.

 

På Telemarkskanalen ved Lunde, Nome.

 
Telemark har drøyt 170000 innbyggere, de de fleste bor i Grenlandsområdet med fylkets største byer Skien og Porsgrunn. Legger vi til nærmeste omland, har to tredjedeler av befolkningen sitt hjemsted i denne regionen. Det er 18 kommuner i Telemark pr 2017, og kanskje ikke overraskende: Her er nok en bildeserie som dekker alle sammen.

 

Grendlandsbrua krysser Frierfjorden nær Brevik.

 

Oppdatering 1.1.2020: Telemark ble slått sammen med Vestfold fra 1. januar 2020, og link viser nytt galleri for Vestfold og Telemark fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri