Variert topografi

Det drar seg nordover på rundturen i Norge, vi har kommet frem til Sør-Trøndelag fylke. Det grenser til Møre og Romsdal, Oppland, Hedmark og Nord-Trøndelag, i tillegg til rikgrensen mot Sverige. Fylkets areal er på 18848 km², og vi snakker om en ganske variert topografi. I sør ligger fjellområder med topper langt opp i alpin sone. Aller høyest rager Storskrymten i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, den når 1915 m.o.h.

 

I havgrotte nær Vingsand på Fosenhalvøya.

 

Fosen og Trondheimsfjorden

Landet synker gjennom åser og skogsdaler mot lavere lende ved Trondheimsfjorden. Her finner vi et frodig kulturlandskap rundt mindre tettsteder, i tillegg til fylkeshovedstad Trondheim. Østover strekker et vidt skogslandskap seg mot fjellviddene ved svenskegrensen og Røros. I motsatt retning finner vi et flott kystlandskap med øyer, holmer og skjær, hvor Hitra og Frøya er de største. Fosenhalvøya på nordsiden av Trondheimsfjorden kan by på mye spennende, det er f.eks. mange store havgrotter i dette området.

 

Henfallet i Tydal.

 

Trøndelag blir ett

Det bor snaut 320000 mennesker i Sør-Trøndelag. Godt over halvparten bor i Trondheim, Norges tredje største by. Sør-Trøndelag vil bare eksistere som eget fylke noen uker til, da det fra 1. januar slås sammen med Nord-Trøndelag. Det nye fylket får det lite overraskende navnet Trøndelag. Men vi skal like fullt ta turen til alle de 25 kommunene i det gamle.

 

Ved Nidelva i Trondheim.

 

Oppdatering 1.1.2018: Nord- og Sør-Trøndelag ble slått sammen fra 1. januar 2018, og link viser nytt galleri for Trøndelag fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri