Fjordane under breen

Fjordane under breen. Det er Sogn og Fjordane. I alle fall var det slagordet til den lokale reiselivsorganisasjonen for noen år siden. Det passer jo fortsatt bra, ettersom både fastlands-Norges største isbre og landets lengste fjord ligger i fylket. Vi snakker om Jostedalsbreen og Sognefjorden, landskapselementer som skaper noen av våre aller største turistattraksjoner. Nærøyfjorden står sammen med Geirangerfjorden på UNESCO’s liste over verdens naturarv, og Briksdalsbreen og Nigardsbreen har trukker turister i siden 1800-tallet. For å nevne noe.

 

Nær Balestrand ved Esefjorden.

 

Vakker kyst

Men kysten har også mye vakkert å by på. Fra Gulen og Solund i Ytre Sogn strekker den seg nordover mot Bremangerlandet, Vågsøy og Stadlandet. Sistnevnte kan oppvise en naturtype vi må til Færøyene for å finne maken til, mens Bremangerlandet kan skilte med den brutale Hornelen og den makeløse Vetvika

 

Høyt over Vetvika i Bremanger.

 

Litt om tall

Sogn og Fjordane dekker 18619 km². og grenser til Møre og Romsdal, Oppland, Buskerud og Hordaland. Fjord og fjell preger som nevnt fylket. Det høyeste av dem er Store Skagastølstind, Norges tredje høyeste med 2405 m.o.h. Ca 110000 mennesker har sitt hjem i fylket, men det er ingen store byer her. De største tettstedene er Førde med litt over 10000 og Florø med snaut 9000 innbyggere. Sogn og Fjordane består av 26 kommuner pr 2017, og i dette bildegalleriet kan du se et bilde fra alle sammen.

 

Vinterdag ved Jølstravatnet.

 

Oppdatering 1.1.2020: Sogn og Fjordane ble slått sammen med Hordaland fra 1. januar 2020, og link viser nytt galleri for Vestland fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri