Vestlandsnatur

Så har vi kommet over til Vestlandet, Rogaland er det sørligste av de fire fylkene i regionen. Det dekker et areal på 9376 km², og grenser mot Hordaland, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. Rogaland rommer en høyst variert natur. Lengst i sør ligger Dalane, med nakne knauser og et virvar av smådaler i mellom. Litt lengre nord finner vi det paddeflate Jæren, med kulturlandskap og sandstrender langs kysten så langt øyet kan se. Den nordlige delen av distriktet er tett urbaninsert rundt Stavanger og Sandnes.

 

Tidlig høstmorgen på Preikestolen ved Lysefjorden.

 

Rundt Boknafjorden

Den store Boknafjorden deler fylket i to nord for byområdet på Jæren. På den andre siden av fjorden finner vi Karmøy og Haugesund, med Haugalandet innenfor. Men den innerste delen av Rogaland er Ryfylke, med et unit fjordlandskap blant høye og blankskurte fjell. Særlig kjent er Lysefjorden med Preikestolen og Kjerag. Det høyeste fjellet i fylket er Vassdalseggi lengst nord i Ryfylke, den når 1658 m.o.h.

 

Vårkveld på Finnøy i Boknafjorden.

 

Stor og liten

Rogaland er vårt fjerde meste befolkede fylke, over 470000 mennesker har sitt hjem her. Litt under halvparten hører hjemme i Stavanger og Sandnes, mens Haugesund og Karmøy huser rundt 45000 innbyggere. Landets minste kommune etter folketall ligger også i fylket. Utenfor Haugesund finner vi Utsira, ei lita øy langt ute i havet. Denne og 25 kommuner til utgjør Rogaland, og her er den nå etterhvert vanlige bildeserien.

 

Ved Vågen i Stavanger.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri