Øst for Oslofjorden

Vi starter vår rundreise i Norge på Østlandet, lengst mot sørøst. Østfold fylke er et av våre minste med 4180 km². Det grenser mot Sverige i sør og øst, Akershus i nord, og kystlinjen mot Oslofjorden ligger mot vest. Høyeste punkt er Slavasshøgda i Rømskog med 336 m.o.h., og største innsjø er Vansjø med 37 km². I indre strøk av fylket dominerer lave skogsåser med furuskog og myrstrekninger, avbrutt av spredte jordbruksbygder. Nærmere kysten, fra Raet og utover, ligger et bredt kulturlandskap med kornåkre og bygdebyer. Kysten preges av runde svaberg, rullestein og småbebyggelse. Fritidsboligene ligger tett langs Oslofjorden, særlig er Hvaler et ferieparadis for mange.

 

Gammelt bilvrak i Marker.

 
Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden er de største byene i Østfold, i tillegg har Askim bystatus. Mysen har også bystatus, men ligger i landkommunen Eidsberg. Det bor rundt 293000 mennsker i fylket som rommer 18 kommuner pr 2017. Her er et bilde fra hver kommune.

 

Skjørbuksurt blomstrer på Asmaløy, Hvaler.

 

Oppdatering 1.1.2020: Akershus, Buskerud og Østfold ble slått sammen fra 1. januar 2020, og link viser nytt galleri for Viken fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri