Toppen av Norge

Oppland er det andre av de to fylkene uten kystlinje i Norge. Til gjengjeld kan det skilte med de høyeste fjellene i landet, Galdhøpiggen i Jotunheimen når de kjente 2469 meter over havet. Også i Rondane og på Dovrefjell ligger flere topper over 2000 m. Oppland har også flere store dalfører som deler fylket på kryss og tvers. Gudbrandsdalen er utvilsomt den mest kjente, og kalles ikke helt ufortjent “dalenes dal”. Her finnes mye fint kulturlandskap og staselige, gamle gårder. I sør finner vi Toten og Hadeland, med flatbygder og mer åkerlandskap.

 

På vei mot Galdhøpiggen.

 

Stort fylke

Oppland dekker 25193 km², det gir en femteplass på lista over største fylker. Fylket er vårt mest høytliggende, bare en femtedel ligger under 600 m.o.h. Her bor de fleste av de ca 190000 som har hjemmet sitt i Oppland. De største byene er Gjøvik og Lillehammer, begge ligger ved Mjøsa. Oppland grenser til Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag i nord, Hedmark i øst, Akershus og Oslo i sør, og Buskerud og Sogn og Fjordane ligger i vest. Fylket har 26 kommuner, og som i de foregående innleggene finner du her et bilde fra hver og en.

 

Kveld ved Rauma nær Stuguflåten, Lesja.

 

Oppdatering 1.1.2020: Oppland ble slått sammen med Hedmark fra 1. januar 2020, og link viser nytt galleri for Innlandet fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri