Langstrakt

Nordland er vårt mest langstrakte fylke. Fra det sørligste punktet på grensa mot Trøndelag til nordspissen av Andøya er det 510 km i luftlinje, omtrent det samme som avstanden mellom Molde og Kristiansand. Fylket er også det smaleste, med bare 6,3 km mellom Hellmobotn i Tysfjorden og svenskegrensa. Når vi først er inne på geografiske tall, kan vi også ta med at arealet er 38841 km². Det gjør Nordland til vårt nest største fylke.

 

Ved Efjorden, Ballangen.

 

Blankskurte tinder

Nordland kan oppvise noe av det mest spektakluære landskapet vi har i Norge. Kysten er sterkt oppdelt av fjorder og fjell, med mange idylliske øysamfunn utenfor. Lofoten er godt kjent ikke bare i Norge, men for store deler av verden. Turister kommer hit i en slik grad at det har ført til noen lokale problemer i håndteringen av de tilreisende. Men det er ikke uten grunn at de kommer. De skarpe tindene stuper blankskurte ned i fjord og hav, og små fiskevær klorer seg fast der det finnes noen kvadratmeter flatere lende.

 

Kveld ved Rekvika, Gildeskål.

 

Isbreer og grotter

Også i Ofoten og Salten setter de nakne tindene sitt preg på landskapet, mens det blir mer avrundede fjell på Helgeland lengre sør. Her ligger Norges nest største isbre, Svartisen. Det er stort innslag av kalkstein i berggrunnen i området rundt Saltfjellet, noe som har resultert i en stor mengde grotter. Helgelandskysten er kjent for sin svært vakre skjærgård, og Vegaøyene lengst i sør kan skilte med verdensarvstatus. I indre strøk finner vi Nordlands og Nord-Norges høyeste fjell, som er Oksskolten på 1915 m.o.h.

 

Fjellformasjon ved Vareidsundet på Flakstadøya, Lofoten.

 
Drøyt 240000 mennesker har sitt hjem i Nordland, og de største byene er Bodø, Mo i Rana, Narvik og Mosjøen. Fylket har også det største antallet kommuner i Norge på hele 44. For de som har fulgt med her de siste dagene, kommer det neppe som noen overraskelse at vi i dette bildegalleriet går gjennom alle sammen.

 

Ved Eidemsleira på Vega.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri