Kystlandskap og lakseelv

Nord-Trøndelag er neste fylke på lista. Det grenser til Sør-Trøndelag i sør, Nordland i nord, og Sverige i øst. I vest er det kysten mot Norskehavet som gjelder. Dette er Namdalskysten, og den dekker hele fylkets kyststrekning. Den er en veritabel labyrint av små fjorder, øyer og holmer. I nord ligger den geologisk unike øya Leka, med en svært fargerik berggrunn. Innenfor kysten dominerer et vidstrakt skog- og fjellandskap, bare avbrutt av den lange Namdalen og områdene rundt Trondheimsfjorden. Gjennom Namdalen renner Namsen, fylkets lengste elv og kjent for godt laksefiske.

 

Sommerkveld på Leka, Namdalskysten.

 

Grøderikt jordbruksland

Rundt Trondheimsfjorden finner vi mye grøderikt jordbruksland, ofte nevnt som Inntrøndelag. Mange historiske steder ligger også her, som Stiklestad, Frostatinget og Tautra med klostrerruinene. Mot svenskegrensen dominerer igjen fjell og skog, med flere nasjonalparker. I nord finner vi fylkets høyeste fjell, Jetnamsklumpen, som rager 1513 m.o.h.

 

Skarnsundbrua ruver over jordbrukslandskapet i Inderøy.

 

Distriktsfylke

Nord-Trøndelag er i stor grad et distriktsfylke med små tettsteder, og mye spredt bebyggelse. Steinkjer, Levanger og Namsos hører til fylkets eldre byer, mens Stjørdalshalsen og Verdalsøra har vokst seg store i senere år. Kolvereid har også bystatus. Det bor ca 137000 mennesker på 22415 km², fordelt på 23 kommuner. Fylket opphører å eksistere om noen uker, da det slås sammen med Sør-Trøndelag fra 1. januar 2018. Men vi tar nå en bilderunde allikevel.

 

Kveld langs Namsen ved Namsskogan i Namdalen.

 

Oppdatering 1.1.2018: Nord- og Sør-Trøndelag ble slått sammen fra 1. januar 2018, og link viser nytt galleri for Trøndelag fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri