Fjordlandskap i verdensklasse

Neste fylke ut på rundreisen vår er Møre og Romsdal, det nordligste av de fire vestlandsfylkene. Også her setter fjordene sitt preg på landskapet, selv om de ikke er like lange og store som hos naboen i sør. Men det spektakulære fjordlandskapet ved Geiranger er blant Norges absolutte høydepunkter, og trekker til seg turister fra hele verden. Den er også på UNESCO-lista over verdens naturarv. Tafjorden er naboen til Geirangerfjorden, og også verdt et besøk. Hjørundfjorden er en annen perle, der den skjærer seg inn blant sylkvasse tinder og topper. Og da passer det å ta turen til fjells.

 

Høstkveld ved Storfjorden, Ørskog.

 

Unik fjellverden

Møre og Romsdals fjellverden er nemlig noe for seg selv. Sunnmørsalpane ligger lengst vest, det ligger som et hav av spisse tinder og takker mellom fjordene. Lengre øst finner vi Romsdalsfjella, med den berømte Trollveggen i sentrum. Den er Europas høyeste loddrette fjellvegg, og står nordvendt og grå på vestsida av Romsdalen med trollspir på toppen. Sunndalsfjella og Tafjordfjella har også mye vakker natur å tilby, og sistnevnte har fylkets høyeste fjell. Det er Puttegga, som mangler én fattig meter på å nå 2000 m.o.h.

 

Morgen på kanten av Trollveggen ved Romsdalen.

 

Flott kystlandskap

Men vi må heller ikke glemme kysten, her er mange vakre øysamfunn langs hele strekningen. Som i Herøy med fugleøya Runde, Sandøy med Ona, Eide og Averøy med Atlanterhavsveien, og Smøla med Veiholmen ytterst. For å nevne noen. I motsetning til i Sogn og Fjordane, finnes det også større byer i Møre og Romsdal. Ålesund, Molde og Kristiansund er “hovedsteder” i hver sine distrikt, som er Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre. Fylket har omtrent 266000 innbyggere pr 2017, og rundt 80000 av disse bor i de nevnte bykommunene. De 15099 kvadratkilometrene fylket dekker, er delt inn i ikke mindre 36 kommuner. Vi tar like gjerne en fototur innom alle sammen.

 

En tordenbyge i det fjerne ved Malesanden på Harøya.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri