Typisk fjordlandskap

Hordaland er det neste fylket på rundturen vår, og her begynner de typiske vestlandsfjordene å sette preg på landskapet. Hardangerfjorden er utvilsomt kongen blant fjordene i fylket. Den skjærer seg inn fra kysten med de store øyene Bømlo og Stord, til enden av Eidfjorden og Sørfjorden blant bratte fjell med isbreer på toppen. Landets tredje største isbre er Folgefonna, som dekker 190 km² i fjellene mellom Etne, Kvinnherad og Odda. Kontrasten er stor til frukthagene nede ved fjorden, noe som blir ekstra synlig under den flotte blomstringen i mai.

 

Fruktblomstring ved Lofthus, Hardanger.

 

Fossefall

Et annet imponerende landskapstrekk i fjordstrøkene er de mange og særdeles høye fossefallene som dundrer ned langs fjellsidene. Dette til tross for at mange nyttes i kraftproduksjon, og enten er helt borte eller renner med redusert vannføring deler av året. Vøringsfossen er sikkert kjent for de fleste, mens Ringedalsfossen og Tyssetrengene kommer til syne i flomperioder eller når kraftanleggene stenges for vedlikehold. Men Vedalsfossen og Valurfossen i Eidfjord er gitt varig vern, og vil glede naturglade mennesker i generasjoner fremover.

 

Vedalsfossen i Hjølmodalen, Eidfjord.

 

Dramatisk kyst

Hordaland er imidlertid mer enn Hardanger. Kysten i fylket er generelt mer dramatisk enn lengre sør, Atlanterhavet står på med full kraft her når vinterstormene herjer. Men det bor allikevel folk på den ytterste, nøgne ø her også. Fedje er et godt eksempel på det. Innenfor ligger et idyllisk skjærgårdsområde i Austrheim, Radøy og Lindås. Sistnevnte har dessuten Norges vestligste fastlandspunkt på Vardetangen, ikke langt fra oljeraffineriet på Mongstad.

 

Vårdag på Fedje.

 

Sentrale strøk

Vi kommer ikke utenom Bergen, landets nest største by. Her bor snaut 280000 mennesker, over halvparten av fylkets 520000 innbyggere. Byen og dens beboere blir ofte sett på som noe for seg selv, men man må innrømme at det er fint på Bryggen, ved Vågen eller på Fløyen når sola skinner. Noe den kanskje ikke gjør altfor ofte. Andre større befolkningssentra finner vi i Lerivik på Stord, på Voss og i Bergens nabokommuner.

 

Hesjedalsfossen nær Stamnes, Vaksdal.

 

Hordalands areal er på 15436 km², og fylket grenser til Sogn og Fjordane, Buskerud, Telemark og Rogaland. Det er mye fjell i fylket, over 70% ligger høyere enn 300 m.o.h. Det aller høyeste punktet ligger på Hardangerjøkulen, 1861 m.o.h. Hordaland er inndelt i 33 kommuner, og her er bilder fra hver og en av dem.

Oppdatering 1.1.2020: Hordaland ble slått sammen med Sogn og Fjordane fra 1. januar 2020, og link viser nytt galleri for Vestland fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri