Trehusbyer og solkyst

Aust-Agder fylke er kanskje mest kjent for “den bløde kystribe”, Sørlandet. Landsdelen preges av skjærgård med småbebyggelse og hvite trehusbyer. En av disse, Lillesand, var mitt hjemsted fra 1997 til 2009. Byen er typisk for denne solkysten, og opplever årlig en enorm “befolkningsvekst” i sommermånedene. Et yrende båtliv blant holmer og skjær er selve sommerdrømmen for både tilreisende og mange fastboende. Men vinterhalvåret har også sin absolutte sjarm, når skjærgården ligger stille og det lave sollyset stryker over landskapet.

 

Sommerkveld i Ulvøysund, Lillesand.

 

Setesdal

Fylket har imidlertid mer å by på. Innenfor kysten ligger et knudrete landskap med skog, heier, elver og vann. Og lengre opp begynner den lange Setesdalen. Den går fra Evje og helt opp til fjellskogen på Hovden, snaue 15 mils kjøring unna. Her er store fjellområder på begge sider, delt av dalen i Vestheiene og Austheiene. Sistnevnte rommer fylkets høyeste fjell, Sæbyggjenuten på 1507 m.o.h. Gjennom Setesdalen renner også fylkets største og lengste vassdrag Otra.

 

På den gamle veien ved Fånefjell i Setesdalen.

 
Aust-Agder dekker 9158 km², og grenser mot Vest-Agder, Rogaland og Telemark. Fylket har drøyt 115000 innbyggere. Arendal, Grimstad, Lillesand og Risør er de største byene, alle ligger langs Sørlandskysten. Det er 15 kommuner i fylket, alle representert med et bilde i denne serien.

 

Brenninger ved Spornesstranda på Tromøya, Arendal.

 

Oppdatering 1.1.2020: Aust- og Vest-Agder ble slått sammen fra 1. januar 2020, og link viser nytt galleri for Agder fylke.

 

Se bildegalleri

 

Kategorier: Bildegalleri