Arbeid i Bodø

Onsdag denne uka hadde jeg og en kollega et arbeidsoppdrag i Bodø. At det skulle falle på akkurat denne dagen skulle vise seg å være griseflaks. For det første var det meldt fint vær, for det andre var varslene for nordlys også gode. Så selv oppdraget var av kortvarig art, så ordnet jeg med overnatting i byen. Dette måtte utnyttes, så da jobben var ferdig ved 13-tiden tok jeg fatt på andre oppgaver. Mens min kollega satte seg på ettermiddagsflyet hjem, kjørte jeg utover mot Saltstraumen og Åselidalen.

 

Vinter ved Saltfjorden, Bodø.

 

Til Åselidalen

Sola hadde ennå ikke nådd horisonten i Bodø, men det var allikevel godt dagslys. Et snødryss hadde kommet noen dager tidligere, så landskapet var lyst og flott med en lilla himmel over fjellrekkene nord for Saltfjorden. Like fint var det sør for fjorden, der Børvasstindan tegnet seg skarpt mot himmelen. Ved Åselielva hadde jeg for mange år siden funnet mange fine fotomotiv, og jeg håpet den ikke hadde frosset helt til i vinterkulda. De 10-12 minusgradene hadde riktig nok skapt is, men det var flere fine råker med fin isdekor rundt. Med tinderekka i bakgrunnen var fotomotivene minst like fine som sist.

 

Iskald vinterkveld ved Åselidalen, Bodø.

 

Festaften på Mjelle?

Etter en avstikker til Holmsundfjorden i Gildeskål, var jeg tilbake ved Åselielva når det hadde mørknet helt. Håpet var at nordlyset skulle vise seg over Børvasstindan, men det drøyde lenge. Hadde nordlysvarselet feilet? Jeg gadd ikke vente i timevis på samme sted, så jeg kjørte tilbake til Bodø, og videre ut til Mjelle. Her hadde jeg en festaften med nordlyset i oktober, så her visste jeg det kunne bli bra om det skulle komme. Og i det jeg steg ut av bilen rundt halv ni på kvelden, så jeg en skarp, grønn søyle over Mjelletinden. Starten på nok en festaften var et faktum. Eller…? Etter bare 20 minutter begynte det å danne seg skyer over kysten der jeg stod. Skulle værmeldingen være feil når nordlyset slo til?

 

Nordlys over Mjelle, Bodø.

 

Lite aktivitet

Jeg hoppet inn i bilen og snudde nesen mot Åselidalen igjen. Kanskje det så bedre ut der? Det var mindre skyer der da jeg kom fram, men nordlyset hadde dempet seg. Jeg ventet en lang stund, men det var ikke noe liv på KP-indeksen heller. Så jeg snudde nok en gang bilen, og kjørte tilbake mot byen. Jeg var i ferd med å gi meg for kvelden, jeg hadde tross alt fått ganske fine bilder allerede. Men gjennom gatelysene på Bertnes ser jeg en umiskjennelig grønn stripe på himmelen, sterk nok til å synes midt i lysene fra byen.

 

Nordlys over Landegode, Bodø.

 

Tilbake til Mjelle

Ingen tvil, her må det handles. Kursen settes igjen mot Mjelle, men før jeg kommer så langt må jeg stoppe og fotografere. En flott, grønn bølge ligger over Landegode, et skjellsettende syn. Det blir ikke dårligere på Mjelle. Aurora kommer og går i den drøye timen jeg holder på der ute. Rundt halv ett på natta gir jeg meg, etter over 100 nye eksponeringer med nordlys. Om utbruddet ikke var like kraftig som i oktober, var det likevel nok en uforglemmlig opplevelse. Og noen av bildene ble jeg minst like fornøyd med.

 

Nordlys over Mjelle, Bodø.

 

Se flere bilder fra denne turen