Koronahull
Vi er ikke altfor bortskjemte med nordlys her i Sør-Norge, men de siste årene har det vært flere anledninger til å se fenomenet i mine hjemtraker. Årsaken til nordlys er elektrisk ladede partikler som kommer inn i jordas magnetfelt, hvor de lyser opp og gløder. Disse partiklene kommer enten fra gigantiske eksplosjoner på sola, som slynger ut masse fra overflaten (såkalt CME, som er en forkortelse for coronal mass ejection). Eller de kommer som solvind fra større eller mindre koronahull, områder på soloverflaten med lavere energi og temperatur. Aktivitetsnivået på det siste går i sykluser på 11 år, og nå er denne syklusen nær maksimum.

Nordlyset danser bak skyene ved Målia, Hedmarksvidda.
Bomtur
I september åpnet et svært koronahull seg på sola. Det resulterte i kraftig solvind i flere omganger ettersom sola roterer rundt sin egen akse. Dette betød igjen gode sjanser for nordlys, også i sør. Den 28. september var varslene klare og tydelige, men værmeldingen fortalte om skyer over Telemark. Lenger mot nord og øst så det imidlertid bedre ut, så etter endt arbeidsdag satte jeg meg i bilen og stoppet ikke før jeg fire timer senere nådde Målia på Hedmarksvidda. Nordlyset blafret allerede på himmelen da jeg stoppet bilen, men meteorologene hadde bommet ltt med klarværvarselet. Tynne skyer dekket det meste av showet, til tenners gnissel for fotografen. Det ble med noen få bilder for 8 timers kjøring, men slik er livet som naturfotograf. Bomturer må alltid tas med i regnestykket.

Nordlys nær Gaustablikk.
Nordlys over Telemark
To uker senere hadde sola rotert en runde, og nå hadde koronahullet utvidet seg ganske kraftig. Det dekket store deler av solskiva slik vi ser den fra jorda, og nordlysvarselet for 13. oktober var formidabelt. I tillegg glimret skyene med sitt fravær over Telemark, så denne gangen trengte jeg ikke å kjøre så langt. Det holdt med halvannen time, opp til Tuddalsfjellet mellom Hjartdal og Rjukan. Under Gaustatoppen ble jeg vitne til det kraftigste nordlyset jeg har sett i Sør-Norge. Det blafret og danset høyt på nordhimmelen, og månen var nesten full. Heldigvis stod den i sør, så den ødela ikke for nordlyset. Tvert i mot ble trerrenget lyst opp, så det ble lettere å finne motiver. Det ble en vellykket kveld, men allikevel bare en oppvarming for hva som skulle komme når sola roterte enda en gang…

Nordlys over Gaustatoppen.
Se flere bilder fra denne turen