Gammelt fyr

På fredag bød det seg en anledning til å besøke Lindesnes, som er så langt sør man kommer på Norges fastland. Her ligger Lindesnes fyr, det eldste i landet. Det ble første gang tent fyrbluss her i 1656, og selv om det bare brant fra februar til utpå høsten det året, regnes dette som grunnleggelsen av fyret her ute. Men det skulle gå nesten 70 år før fyrdriften ble gjenopptatt. I 1725 ble kullblussfyr tent både på Lindesnes og på Markøy litt lenger vest. Dette for å skille Lindenes fra fyret ved Skagen i Danmark, som ble tent samtidig. Disse første fyrene bestod av åpne fyrgryter plassert rett på fjellet.

 

Morgen ved Lindesnes fyr.

 

Kullblussanlegg

I 1822 ble fyret på Lindesnes og Markøy bygget om til lukkede kullblussanlegg. Fyrgryta fikk plass inne i et lukket lykterom, på toppen av et støpt fundament med trekkanaler som sikret en jevnere og mer besparende kullbrenning. På midten av 1800-taller ble grytene byttet ut med linse og parafinveke. De støpte fundamentene etter disse fyrene står fortsatt.

 

Strukturrik berggrunn ved Lindesnes fyr.

 

Støpejernstårn

I 1915 ble linsen flyttet til et nytt støpejernstårn, og i 1920 kom nytt maskinhus og tåkesirene. Dermed hadde fyrstasjonen fått den utformingen den har i dag. Krigen kom, og tyskerene okkuperte fyranlegget. De bygget store festningsverker med batterier, bunkere og utallige ganger i fjellet under fyret. Mye av dette er i dag restaurert, og tilgjengelig for publikum. I 2004 kom Fjellhallen på plass, Vest-Agder fylkes tusenårssted. Hallen blir brukt til konserter og andre arrangement, og huser også et fyrmuseum. Lindesnes fyr er et av fylkets mest besøkte attraksjoner, etter Dyreparken og Sørlandsbadet. Mer enn 80000 mennesker besøker stedet hvert år.

 

I det gamle kullblussfyret på Lindesnes.

 

Offisielt ble Lindesnes fyr avbemannet i 2003, men det har som det eneste i landet fortsatt fyrvoker på plass 24 timer i døgnet. Staten ved Kystverket eier fortsatt stasjonen, men i 1992 ble det opprettet en stiftelse som står for den daglige driften.

 

Retningsviser ved Lindesnes fyr.

 

Kuling fra vest

Jeg var på plass tidlig på fredagsmorgenen, det hadde såvidt begynt å gry av dag i øst da jeg forserte trappene opp til fyret som står ca 40 m.o.h. Det blåste kuling fra vest, som det ofte gjør her. Med rundt 4 grader i lufta var det surt nok, men i alkovene på det gamle kullblussfundamantet var det ly å finne. Her kunne jeg i ro og mak sette kameraet på stativet, og fotografere den fine morgenstemningen. Jeg våget meg også ut på svabergene, og brukte kroppsvekten (som jeg har mer enn nok av) til å holde fotostativet stødig i vinden. Det fungerte bra, og jeg synes det ble en fin opplevelse her ute på Norges sørligste fastlandspunkt. Jeg har også en plan om å nå de tre andre ytterpunktene i løpet av året, så får vi se hvordan det går til slutt.

 

Ved Lindesnes fyr.

 

Se flere bilder fra denne turen