Naturopplevelser ved Steinvollen

Haukelifjell har gitt meg mange fine naturopplevelser opp gjennom årene. Vår, sommer, høst og vinter har alle sin egen stemning å by på, og jeg har fått med meg et bra antall soloppganger der oppe de siste årene. Et lite tjern nedenfor Steinvollen har vært en gjenganger siden 1995, da jeg tilfeldigvis var på tur over fjellet en grytidlig septembermorgen. I år var jeg tilbake ved tjernet på samme tid og årstid. Mens ungdommene sov i leiligheten på Råsstøl, tok jeg turen ut før sola rant. Det ble like slående vakkert som i tidligere opplevelser, solgløden på fjelltoppene konkurrerte med høstfargen i lyng og fjellbjørkeskog. Jeg tasset bare rundt blant krekling og dvergbjørk med kameraet på stativet, og gjorde det beste jeg kunne for å fange stemningen. Det er ting som tyder på at det gikk ganske bra.

 

Morgenstemning ved Steinvollen på Haukelifjell.

 

Gammel veitunnel i Dyrskar

Etter en drøy time hadde jeg det jeg trengte, og returnerte til de sovende på Råsstøl. De stod etterhvert opp, vi spiste frokost, ryddet og vasket etter oss, før vi kjørte opp på fjellet igjen. Her tok vi en svipp opp i en av Norges eldste veitunneler. Den ligger i Dyrskar, langs traseen etter den eldste kjøreveien over fjellet. Den åpnet i 1886, dog uten tunnelen. Den ble påbegynt like etter, og åpnet i 1900. Det varte imidlertid ikke så lenge før veien ble lagt om igjen, og flyttet til den andre siden av skaret i 1919. I 1968 åpnet dagens trasé, med tunnel under Dyrskar. Med det var helga på Haukelifjell over, og vi tok fatt på tilbaketuren gjennom Setesdal til kysten og Lillesand. Og videre opp igjen til Telemark for den eldste av oss. Slike turopplevelser med ungdommene mine kjører jeg gjerne jorda rundt for.

 

En av Norges eldste veitunneler ligger i Dyrskar på Haukelifjell.

 

Se flere bilder fra denne turen