Øykommune

Austevoll er nok en øykommune vest i Hordaland. Den ligger sør for Sotra, og består av mer enn 600 øyer, holmer og skjær. Fiske og havbruk dominerer næringslivet, men nærhet til Bergen har ført til befolkningsvekst til tross for at fastlandsforbindelse mangler. Drøyt 5000 mennesker bor på 12 av de store øyene, med Huftarøy, Selbjørn, Hundvåko, Stolmen og Stora Kalsøy som de største.

 

Tåke ved Austevollsbrua.

 

Avslutning

Jeg avsluttet min vårlige vestlandstur med et besøk i Austevoll, og tok en tidlig ferge fra Krokeide til Hufthammar på Huftarøy. Morgentåka lå tett over fjorden og øyene der ute. Men værmeldinga var fortsatt bra, så det var bare å vente en stund. Og morgentåka gjorde som den pleier, den fordampet da sola fikk ordentlig tak. Derfra og ut var det få skyer i sikte også denne dagen.

 

Ved Hufthamartunet på Huftarøy.

 

Bygdetun og fiskevær

Hufthamartunet ligger ved garden Hufthamar nord på Huftarøy. De eldste bygningene her stammer fra 1600-tallet, og tunet var bebodd frem til 1970. Austevoll kommune overtok stedet som testamentarisk gave, og restaureringsarbeidet startet i 1976 med tanke på bygdetun. Jeg fotograferte de gamle husene før turen gikk videre over bruer, holmer og øyer ut til Stora Kalsøy. Her fant jeg Bakkasund, et idyllisk fiskevær lengst nordvest i kommunen. Det må innrømmes at en is ble fortært på brygga i det fine været.

 

Idyll ved Bakkasund på Stora Kalsøy.

 

Stolmen

Mer idyll fant jeg på Stolmen, lengst sørvest i Austevoll. Her finner vi Våge og Kvalvåg. Sistnevnte ligger inne i en trang vik, vakkert omkranset av gamle sjøhus og kaier. Vakkert var det også ved Vikevågen på Huftarøy, med lysegrønne enger bak naust og brygger. Ved Husavik forlot jeg kommunen, en ny ferge tok meg over til Stord og veien hjem. En flott avslutning på en strålende tur, og 15 nye kommuner har fått sin plass på frittfallfoto.no. Nå mangler bare ni.

 

Ved Kvalvåg på Stolmen.

 

Se flere bilder fra denne turen