Vestover

Etter den mildt sagt anstrengende utflukten til Kinnarodden, fortsatte Finnmarks-turen fra Nordkinn-halvøya vestover i det store fylket. To “urørte” kommuner stod på programmet, Måsøy kommune vest for Nordkapp var første mål. Men dit var det en del mil, så det ble et noen stopp på veien. På Børselvfjellet øst for Porsangerfjorden har Børselva skjært seg ned i vidda i den ganske digre Silfar Canyon. Jeg tok turen ned i kløfta, og fikk fotografert en liten stund før myggplagen jaget meg opp igjen. Jeg fant noen flere motiv rundt Porsangerfjorden, og så bar det lengre ut på kysten.

 

Skiferflak ved Revsbotn, Måsøy.

 

Revsbotn i Måsøy

Havøysund er kommunesenter og eneste tettsted i Måsøy kommune, som har ca 1200 innbyggere. Et flott kystlandskap møter den som tar turen ut hit, og den drøyt 8 mil lange veien fra Smørfjord er en opplevelse i seg selv. For den geologiinteresserte er strekningen langs Revsbotn en perle. Her består bergrunnen av sandstein og skifer som skaper en myriade av fine fjellformasjoner. Ved Skogvika fant jeg dessuten et fenomen jeg ikke har sett noe annet sted. Her har havet vasket flak av skifer opp på svabergene, omtrent som det skulle vært isflak om vinteren. Virvler av skiferheller ligger spredt i sjøkanten, og danner unike fotomotiver. Hit skal jeg tilbake i mer spennende lys.

 

Reinsdyr hviler ved Revsbotn.

 

Svipptur til Hammerfest

Etter besøket i Måsøy, svippet jeg en tur utom Hammerfest. En gang verdens nordligste by, før Nordkapp med Honningsvåg fikk bystatus for noen år siden. Jeg manglet i alle fall Hammerfest i arkivet, så byen var vel verdt besøket. Tilbake i Alta traff jeg på Thor, barndomsvenn og turkamerat fra USA-turen tidligere i år. Vi tok en pizza og en prat i kveldingen, et hyggelig pause på den lange reisen. Dagens siste fotostopp ble hellesristningene ved Hjemmeluft, et kulturminne på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Et varmt kveldslys skapte en spesiell stemning ved feltene med bergkunst, og farget de glatte svabrgene ytterligere.

 

Fra Salen mot Hammerfest kirke.

 

Se flere bilder fra denne turen