Mer enn konflikt

Ved opprettelsen av den irske fristaten i 1922 ble seks nordlige grevskaper utskilt som en egen enhet. Disse forble under britisk styre, og utgjør idag Nord-Irland. Når folk hører navnet, tenker nok de fleste dessverre på den intense konflikten gjennom tre tiår som krevde over 3500 menneskeliv fra 1968 til 1997. Men Nord-Irland er heldigvis mye mer.

 

Kulturlandskap nær Hilltown, County Down.

 

Inn i Nord-Irland

I juli la min samboer og jeg ut på en lang rundtur på den grønne øya i vest. Vi kjørte fra Dublin, og tok først kurs mot nord. Etter en stopp ved en forlatt kirke et stykke nord for byen, bar det inn i Nord-Irland. Et vakkert kulturlandskap dekker det meste av landet innenfor kystlinjen, og mange gamle ruiner av slott, kirker og klostere ligger spredt både langs kysten og i innlandet. Det ble en interessant reise, og blant de første stoppestedene var de gamle klosterruinene ved Inch Abbey utenfor byen Downpatrick. Den ligger litt sør for Belfast, Nord-Irlands hovedstad. Klosteret ble bygget på midten av 1100-tallet, og bestod frem til 1541.

 

The Dark Hedges, County Antrim.

 

Game Of Thrones

The Dark Hedges er et annet interessant kulturminne, og ligger bare en drøy mil fra kysten i nord. Det er en gammel allé av bøketrær, plantet langs veien til Gracehill House rundt 1775 av James Stuart da han bygde nytt hus. Trærne former en stemningsfull tunnel over veien, og stedet har blitt en turistattraksjon etter at det ble brukt som location i TV-serien Game Of Thrones.

 

Ved ruinen av Bonamargy Friary nær Ballycastle.

 

Klosterruin

Helt ute ved kysten her i County Antrim ligger den lille byen Ballycastle, og like ved finner vi ruinene av Bonamargy Friary. Dette klosteret ble bygget mot slutten av 1400-tallet, og på 1600-tallet bodde profeten og eneboeren Julie MacQuillen ved klosteret. Hun var kjent som The Black Nun, og er gravlagt under et slitt keltisk kors ved enden av hovedkirken. Det sies hun går igjen ved ruinene.

 

Rester av gammel vinsj ved Kinbane, County Antrim.

 

Slottsruiner og kystlandskap

Kysten vestover fra Ballycastle har mye flott kystlandskap å by på, og flere gamle ruiner finnes også her. Vi stoppet ved Kinbane Castle, Carrick-a-Rede og Dunluce Castle. Sistnevnte er et stort slottsanlegg påbegynt i det 13. århundre, bygget på stupbratte klipper høyt over bølgene som dundrer mot stranda under. Siden 1690 har slottet forfalt, og deler har rast ned i havet. Men det er fortsatt et storslagent kulturminne.

 

Dunluce Castle, County Antrim.

 

Se flere bilder fra denne turen