Arkeologiske kulturminner

Mesa Verde National Park ligger i det sørvestre hjørnet av Colorado, og beskytter noen av de best bevarte arkeologiske kulturminnene i USA. Den ble opprettet allerede i 1906, og den er også satt på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Nasjonalparken inneholder mer enn 4300 indianske kulturminner. Dette inkluderer 600 såkalte “cliff dwellings”, eller “klippebyer”, som Mesa Verde er mest kjent for.

 

Square Tower House i Navajo Canyon, Mesa Verde.

 

Grønt bord

Mesa Verde betyr “grønt bord” på spansk, og er et stort fjellplatå delt opp av et utall kløfter og daler. Fjellet har vært befolket i tusenvis av år av forskjellige indianer-kulturer, som overlevde på en kombinasjon av jakt, samling og dyrking av mais, bønner og squash. De første menneskene kom allerede rundt 9500 f.Kr, men det var Pueblo-indianerne som bygde de kjente klippebyene. De eldste stammer fra omkring år 650. Disse byene ble bygget under store fjellpartier med overheng, og var således beskyttet mot vær og vind. Men fra ca 1285 forlot indianerne området, etter sosiale og miljømessige problemer som følge av alvorlig og langvarig tørke.

 

Ved Cliff Palace i Cliff Canyon, Mesa Verde.

 

Ved klippebyene

Klippebyene etter Pueblo-indianerne består, og er i dag en stor turistattraksjon. Vi svingte innom Mesa Verde på vår vei fra Utah til New Mexico, et kjærkomment avbrekk i en ellers lang dag på landeveien. Vi fulgte rundturen på toppen av fjellet, Mesa Top Loop, og fikk se mange interessante steder. Den største av klippebyene er Cliff Palace, men sesongen med guidete turer ned til den hadde ikke startet når vi var der i april. Men det var god utsikt fra en plattform oppe på klippekanten. Etter besøket i Mesa Verde bar det ut på motorveiene igjen, i en nesten endeløs tur sørover i New Mexico.

 

Oak Tree House i Fewkes Canyon, Mesa Verde.

 

Se flere bilder fra denne turen