I 1949 tapte Frankfurt am Main kampen om å bli Vest-Tysklands hovedstad, men i dag regnes byen som Tysklands finansielle sentrum. Flere skyskrapere dominerer bybildet, men det finnes flere spor av eldre og triveligere bymiljø.

 

Finansielt sentrum

Frankfurt am Main er den største byen i Hessen, en delstat som ligger i den sørvestre delen av Tyskland. Byen har rundt 760 000 innbyggere, men danner sammen med naboene Mainz, Wiesbaden og Darmstad en mye større byregion.

Etter andre verdenskrig ble Tyskland som kjent delt i øst og vest, og halvparten av den gamle hovedstaden Berlin havnet i det kommunistiske Øst-Tyskland. Byen ble delt av den forhatte muren, men Vest-Berlin ble værende en del av Vest-Tyskland.

Allikevel ønsket man å finne en ny hovedstad for det nye landet. Frankfurt var en av kandidatene, men i 1949 tapte byen til slutt for Bonn, som ligger noen mil lenger nordvest.

Men Frankfurt har slått kraftig tilbake. I dag regnes byen som Tysklands finansielle “hovedstad”, med hovedkontorer for en rekke viktige banker. Den europeiske sentralbanken og Tysklands sentralbank har begge sitt sete her. Samtidig er børsen i Frankfurt blant verdens største.

 

Kveld ved Main, Frankfurt am Main.

 

Historie

Frankfurt ligger ved den store elva Main, derav tillegget “am Main”. Elva er en bielv til Rhinen og munner ut i den ved Mainz, et par drøye mil lenger ned. Frankfurt oppstod på grunn av et vadested, det tyske ordet er “furt”. Dette er et sted der elva er grunnere og dermed enklere å krysse.

Allerede på 100-tallet lå et romersk kastell her, og i 794 omtales stedet som Franchonôfurt. Karl den store holdt riksforsamling her, og etter vekst fikk Frankfurt byrettigheter i 1297. Årlige messer i byen kan spores tilbake til 1240.

 

Ved Standesamt Mitte nær Paulsplatz, Frankfurt am Main.

 
Frankfurt var åsted for kongevalgene fra 1356, og for keiserkroningene fra 1562. Byen sluttet seg til reformasjonen i 1533.

Jødene i Frankfurt hadde stor betydning for byens utvikling og posisjonen som finanssenter. Rothschild-familien var utvilsomt en viktig brikke i dette. Ghettotvangen for jøder ble opphevet i 1811.

Den tyske forbundsforsamlingen hadde sitt sete her fra 1815 til 1866, og nasjonalforsamlingen hadde det i 1848.

 

Kveld ved Römerberg, Frankfurt am Main.

 

Krig, bomber og fred

Flere kriger preget Tyskland på andre halvdel av 1800-tallet. Under den tysk-østerrikske krigen i 1866, valgte Frankfurt å stå på Østerrikes side. Etter østerrikernes nederlag ble byen innlemmet i Preussen. Litt senere ble en krig mot Frankrike avsluttet med Frankfurt-freden i 1871.

Mot slutten av andre verdenskrig ble Frankfurt bombet sønder og sammen. Den var en av de mest bombede storbyene i Tyskland etter krigen. Før dette hadde byen et godt bevart middelaldersentrum.

Store deler av gamlebyen er imidlertid rekonstruert og gjenreist etter krigen. Det fremste symbolet i Frankfurts gamle sentrum er rådhuset fra 1400-tallet, som kalles “der Römer”. Det troner på vestsiden av torget ved Römerberg.

Andre viktige bygninger som ble gjenreist etter krigen inkluderer Goethe-Haus, som er dikteren Hans Goethes fødehjem og senere museum. Det gamle operahuset, Paulskirche fra 1833, og den gamle domkirken fra 1300-tallet ble også rekonstruert.

 

Glassfasade på MyZeil Shopping Center, Frankfurt am Main.

 

Et moderne samlingspunkt

Jernbaneutbygging og elvekanalisering ga grunnlag for sterk vekst utover på 1900-tallet. Folketallet steg fra rundt 72 000 i 1860 til ca 556 000 i 1933. Frankfurt er i dag Tysklands viktigste trafikknutepunkt, og et sentrum for både vei- og jernbane, samt en viktig elvehavn.

I tillegg er Frankfurt internasjonale lufthavn Tysklands største, og en av de mest betydningsfulle i Europa. Omtrent 49 millioner passasjerer passerte flyplassen i 2022.

Byen er også et betydelig samlingspunkt i Europa. Som et ledende kongress- og messesenter byr Messe Frankfurt på fasiliteter som trekker til seg en mengde større og mindre arrangementer hvert år. Den store internasjonale bokmessen og belysningsmessen Light+Building kan trekkes frem som eksempler.

Frankfurt har en ganske stor industriproduksjon, der kjemikalier, maskiner, elektrisk og farmasøytisk utstyr utgjør de viktigste bransjene. I Rüsselsheim, mellom Frankfurt og Mainz, ligger den store bilfabrikken Opel-Werke.

Byen har videre blitt et sentrum for diverse næringer tilknyttet kultur og medier, informasjonsteknologi, telekommunikasjon og bioteknologi. Flere viktige utdanningsinstitusjoner ligger også i Frankfurt.

 

Kveld ved Neue Mainzer Strasse, Frankfurt.

 

Dominerende høyhus

I dag domineres bybildet av de mange høyhusene som er reist i sentrum av Frankfurt. De huser banker, hoteller og større bedrifters administrasjon. Commezbank-tårnet fra 1997 er det høyeste i i Tyskland med sine 259 m, og det var en stund det høyeste i Europa. Kontorbygget Messeturm er 257 m høyt.

De høye skyskraperne er synlige fra det meste av bykjernen i Frankfurt, og byen kalles av og til Mainhattan, en sammensetning av elvenavnet og den mer kjente New York-horisonten.

Per 2022 har Frankfurt 18 bygninger som strekker mer enn 150 meter til værs, flere enn i noen annen tysk by. Men det finnes godkjente planer om flere og enda høyere bygninger.

 

Morgen ved Eiserner Steg, Frankfurt am Main.

 

Morgen på Eisener Steg

Vi starter vår lille byvandring på Eisener Steg, jern-gangbrua over elva Main. Den forbinder Frankfurts sentrum på nordsiden av elva med bydelen Sachsenhausen på sørsiden. Begge sider av elva har flotte gang- og sykkelveier langs breddene.

Den første gangbrua på stedet ble bygget i smijern i 1868, men den ble erstattet av en litt større vinkeljernbru med konkave buer i 1912. Den er 170 meter lang, og har naglede stålbjelker med to støttepillarer.

Eisener Steg ble sprengt av Wehrmacht under de siste dagene av andre verdenskrig, men ble bygget opp igjen allerede i 1946. Brua gjennomgikk en full renovasjon i 1993, og fikk da heiser i hver ende slik at rullestolbrukere og gående med barnevogner også kunne ta den i bruk.

 

“Kjærlighetslåser” på Eiserner Steg, Frankfurt am Main.

 
Gangbrua byr på utsikt mot den imponerende Frankfurt skyline med alle høyhusene i nordvest, og mot Sachsenhausen og Museumsufer i sørøst. I dag preges også brua av de mange tusen “kjærlighetslåsene” som par har festet til rekkverkene.

Eisener Steg har vært et landemerke siden den ble bygget, og brua er et karakteristisk element i panoramaet man ser langs Mains bredder. Stålkonstruksjonen i Eisener Steg imponerte også maleren Max Beckmann (1884-1950). Han udødeliggjorde brua i flere av sine ekspresjonistiske malerier.

Gangbrua er i dag et av Frankfurts mest kjente arkitektoniske monumenter. Langs den nordlige elvebredden ligger de populære sightseeingbåtene ankret opp, og langs den sørlige finner man som regel flere restaurantbåter.

 

Lysshow ved Römer, Frankfurt am Main.

 

Römerberg

Fra Eisener Steg vandrer vi opp til det gamle bysentrum i Frankfurt, på nordsiden av elva. Fra nordenden av ganbrua er det bare drøyt hundre meter opp til Römerberg, et vakkert bytorg omgitt av flere flotte bygninger.

Dette er rådhusplassen i Frankfurt. Den har fått navnet sitt fra det verdenskjente der Römer, som troner på vestsiden av torget. Den karakteristiske bygningen har vært byens rådhus siden 1405. Før den tid ble torget kalt Samstagsberg, eller Lørdagsberget.

Siden 800-tallet har torget vært åsted for markeder og messer, turneringer og festivaler, henrettelser og imperiets valg og kroninger. På 1500-tallet ble Römerberg sett på som det vakreste av alle bytorg i det tyske riket.

 

Alte Nikolaikirche, Frankfurt am Main.

 
Gerechtigkeitsbrunnen, eller Justisia-fontenen, på midten av torget stammer fra denne epoken. Like ved finnes en plakett som minner om bokbrenningen arrangert av nasjonalsosialistene i 1933.

På østsiden av torget står flere flotte bygninger i bindingsverk. De originale husene ble ødelagt under krigen, men gjenoppbygget i 1986.

På sørsiden av torget ligger Alte Nikolaikirche. Den første kirka på stedet ble bygget på midten av 1100-tallet, mens den nåværende ble reist på 1400-tallet. Den fikk bare mindre skader under bombingen i 1945. Den vakre kirka har 51 klokker i tårnet.

 

Paulskirche, Frankfurt am Main.

 

Paulskirche

Fra Römerberg går vi direkte over til Paulsplatz. Her ligger Paulskirche, eller Pauluskirken. Den ble bygget i perioden 1789til 1833 som en erstatning for en klosterkirke fra middelalderen.

Selv om Paulskirche ikke lenger brukes som kirke, har den en viktig symbolsk betydning. I 1848-49 huset den Frankfurtparlamentet, Tysklands første fritt valgte parlament.

Den 18. mars 1944 ble Paulskirche bombet i stykker, men den ble den første historiske bygningen som ble gjenreist i Frankfurt. Den sto ferdig i 1949, som sammenfalt med hundreårsjubileet for Frankfurtparlamentet.

Bygningens status ble da endret fra kirke til et nasjonalt minnesmerke, og den betegnes i dag som Haus aller Deutschen (“Alle tyskeres hus”).

Etter krigen har Paulskirche blitt brukt til en lang rekker arrangementer, som stiftingen av det tyske akademiet for språk og diktning i 1949. Tyske bokhandleres fredspris deles ut her hvert år under den internasjonale bokmessen.

 

Kved ved Messe Frankfurt.

 

På messe i Frankfurt

Mer rekker vi ikke å besøke i Frankfurts sentrum, for jeg er i byen i jobbsammenheng. Anledningen er belysningsmessen Light+Building som arrangeres ved Messe Frankfurt hvert annet år. Årene i mellom arrangeres messen i Las Vegas, USA.

Messe Frankfurt er verdens største messe-, kongress- og eventarrangør med sitt eget utstillingsområde. Det ligger på vestsiden av sentrum, og et enormt område med en mengde utstillingshaller, åpne plasser og transportveier. Festhalle er en av de største, og er kjent som konsertarena der mange internasjonale atrister har opptrådt.

Messeorganisasjonen har 2500 medarbeidere fordelt på rundt 30 lokasjoner, og genererer salg for rundt 700 millioner euro årlig. Den eies av byen Frankfurt og deltstaten Hessen i fellesskap.

 

Kveld ved Tower 185, Frankfurt am Main.

 
Frankfurt har vært kjent for sine handelsmesser i over 800 år. Som nevnt ble det arrangert markeder på Römerberg allerede på 800-tallet, men den første dokumenterte handelsmessen gikk av stabelen i 1240. Da ble det nedtegnet at alle reisende til messen var under beskyttelse av keiser Frederik II.

Fra 1330 fikk Frankfurts vårmesse privilegier av keiser Louis IV, og fra da av ble handelsmesser holdt to ganger i året, vår og høst. Dette formet den grunnleggende strukturen for Messe Frankfurts moderne handelsmesser. Fra 1909 ble messene flyttet til stedet der Festhalle ligger i dag.

Vi fikk oppleve det pulserende livet på messeområdet et par dager, og fikk sett litt av det andre Frankfurt har å by på. Det var interessant å se kontrastene mellom den gamle og nye bebyggelsen, og det ga grunnlag for flere spennende fotomuligheter. Men det er nok mer å se her, så kanskje vi kommer igjen.

 

Kirsebærblomstring ved Main, Frankfurt.

 

Kilder:
Ole Letnes: Frankfurt am Main, Store Norske Leksikon (hentet 15.04.2024).
Römerberg, Stadt Frankfurt Am Main (hentet 17.04.2024).
Eisener Steg, Stadt Frankfurt Am Main (hentet 17.04.2024).
Old St. Nicholas Church, Wikipedia (hentet 17.04.2024).
Paulskirche (Frankfurt am Main), Wikipedia (hentet 17.04.2024).
Messe Frankfurt, Wikipedia (hentet 17.04.2024).

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Publisert 27.04.2024. Sist oppdatert 27.04.2024.
Tekst og foto: Vidar Moløkken.