Vinterturen i Finnmark nærmer seg slutten, men først skal vi besøke Nordkapp. Stadig flere turister trosser vinterkulda for å nå det kjente platået ut mot storhavet i nord. Men det er få nordmenn å se.

 

Kolonnekjøring

Etter en fin tur langs Porsangerfjorden var jeg vel fremme i Honningsvåg på Magerøya. Nå gjenstod bare snaue tre mil ut til Nordkapp-platået. Men i den harde vinden som blåste langs hele Finnmarkskysten, var det innført kolonnekjøring fra Skarsvåg-krysset og frem til målet. Den første kolonnen gikk klokka 11, så jeg hadde litt tid til rådighet. Det ble dermed en sving innom de fargerike fiskeværene Kamøyvær og Skarsvåg, sistnevnte er verdens nordligste. Herfra er det bare 14 km igjen til Nordkapp.

 

Iskald vind feier mot Nordkapp-platået på Magerøya.

 
Ved kolonne-oppstillingen i Skarsvågkrysset kom en gjeng med italienere på scootere, fulgt av flere store bobiler. Det så ut som de laget en eller annen dokumentarfilm, idet scooterkjørerne var fulgt av flere kameramenn. Brøytebilsjåføren så imidlertid ikke ut til å være særlig imponert, for bobilene var nok ikke så godt egnet på den værharde veistrekningen. Men etter litt plunder, kom alle avgårde.

 

Kolonnekjøring på E69 nær Nordkapp.

 

På Nordkapp-platået

Kolonnekjøringen gikk smertefritt unna på 10-15 minutter, så var vi fremme på Nordkapp hele gjengen. Nordmenn på besøk i denne årstida hørte nok til sjeldenhetene, i alle fall ifølge mannen ved bomstasjonen. Men jeg hadde andre ting å tenke på, nå gjaldt det å utnytte tida før kolonnen kjørte tilbake.

Jeg regnet ikke med å bruke all verdens tid, men ville ha med meg de klassiske Nordkapp-motivene i vinterdrakt. Det ble en temmelig kald opplevelse. Det var rundt åtte minusgrader, men vinden var oppe i kuling styrke, så effekten ble deretter. Jeg ville også sjekke ut utstillingene og panoramafilmen inne i Nordkapphallen, hvor det var adskillig varmere. Jeg rakk alt sammen på halvannen time, og kunne kjøre tilbake ved første mulighet.

 

Vinterlys på Nordkapp.

 

Avstikker til Gjesvær.

Det var enda en stund til mørket falt på, så jeg hadde planlagt et besøk i Gjesvær. Det ligger en fattig kilometer lengre sør enn Skarsvåg, men på vestsiden av Magerøya. Utenfor fiskeværet finner vi Gjesværstappan, som er store fuglefjell med et yrende liv i sommerhalvåret. Nå lå de nok temmelig forlatt, men glødet oransje i det synkende sollyset.

 

Vinterstemning i Gjesvær, Magerøya.

 
Det var ikke spesielt vanskelig å finne fotomotiver her ute, men sola gikk ned da jeg kjørte tilbake over viddelandslandskapet inne på den store øya. En lilla himmel sørget etterhvert for enda flere fargerike vinterbilder til samlinga, før turen gikk tilbake langs Porsangerfjorden.

Den kjøreturen ble ekstra hyggelig av å høre på radiosendingen fra vinter-OL i Sør-Korea, hvor Maren Lundby ble olympisk mester etter et spennende hopprenn. Med det var dagene i Finnmark over for denne gangen, men jeg gleder meg allerede til neste besøk i denne fascinerende naturen.

 

På vei over Magerøya, Finnmark.

 

Oppdatering 1.1.2020: Finnmark er slått sammen med Troms til det nye Troms og Finnmark fylke.

 

Se flere bilder fra denne turen