Innerdalen er en av de absolutt fineste naturperlene i Sunndal på Nordmøre. Trollheimens største attraksjon blir ofte omtalt som Norges vakreste dal, og det kan være grunn til å være enig i akkurat det.

 

Under Trollheimens fjell

Sunndalsøra på Nordmøre ligger der Sunndalen møter Sunndalsfjorden. Det gamle industristedet er omgitt av store og stupbratte fjell som reiser seg opp mot 1900 m.o.h. Nordøst for dalen finner vi det store fjellområdet som kalles Trollheimen, et navn det fikk på slutten av 1800-tallet etter forslag fra forfatteren og journalisten Håkon Løken.

De vestlige delene av denne fjellheimen preges av alpine fjell og tinder. Skarfjellet, Trolla og Innerdalstårnet klinger godt i fjellklatrernes ører, og disse fjellene har en sentral plass i norsk tindesports historie. Sentral i den historien er også Innerdalen. Den ligger ved foten av de sagnomsuste fjellene vi nettopp nevnte.

 

Ved Renndølsetra i Innerdalen, Trollheimen.

 

Adkomst

For å komme til Innerdalen på den letteste måten, må du ta av fra rv 70 ved Ålvundeid, noen kilometer nord for Sunndalsøra. Så følger du veien gjennom Viromdalen til den ender ved gården Dalen. Herfra blir det å ta beina fatt, på traktorveien opp gjennom løvskogen mot Innerdalen, som er en forlengelse av Viromdalen. Dalføret strekker seg ei drøy mil opp til Innerdalsporten, på grensen mot Oppdal i Trøndelag.

Den gamle seterveien stiger drøyt to hundre høydemeter ganske umiddelbart, så man får pusten igang tidlig på en tur til Innerdalen. Men så flater det ut, og går slakt nedover til Innerdalsvatnet. Ved vatnet befinner man seg i et nesten drømmeaktig vakkert landskap. På motsatt side ruver Skarfjellet med sine loddrette fjellvegger og tilhørende klatreruter. Lenger øst peker Innerdalstårnet mot himmelen, også en klassiker i fjellsportmiljøet.

Nede i dalen ligger den idylliske Renndølsetra, og lenger inn Innerdalshytta. Begge drives av Den Norske Turistforening som overnattingssteder. Norsk Tindeklub har hytte i Giklingdalen, en sidedal til Innerdalen.

 

Høstfarger dekorerer Innerdalen, Trollheimen.

 

Fredelig tur

Bildeserien knyttet til denne artikkelen stammer fra et besøk i oktober 2001. Det var en flott høstdag, og jeg var på en av mange arbeidsreiser rundt omkring i hele Norge. Etter flere dager på tur med oppdrag i både Bergen og Trondheim, hadde jeg kommet til Sunndal. Sola skinte fra en himmel med spredte skyer, og det lave oktoberlyset strøk seg mellom fjellene i den stille fjelldalen. Selv om dagene var begynt å bli kortere, ble det en fredelig og uforglemmelig naturopplevelse å vandre nede i dalbunnen. Høstfargene gjorde sitt beste for utkonkurrere de flotte fjellene, som hadde fått et lite dryss av nysnø på toppene. Dette var mitt tredje besøk i Innerdalen, og jeg fikk bekreftet at alle gode ting er tre.

 

Innerdalstårnet vokter Innerdalen i Trollheimen.

 

Se flere bilder fra denne turen