Rikt på naturressurser

Den lille byen Mazarrón ligger ca tre kilometer fra kystlinjen på den spanske solkysten, omtrent tre mil vest for Cartagena. Mazarrón er også en kommune, med ca 35000 innbyggere. Landskapet er kupert, med åser og fjell opp mot 700 m.o.h. Dette området er rikt på sølv, bly og sink, i tillegg til en rekke mineraler. Det har vært utnyttet i nesten 2000 år.

 

Fargerike gruvetipper ved Minas Romanas, Mazarrón.

 
Det var ingen tilfeldighet at den viktigste romerske bosettingen på den iberiske halvøya var nettopp her i Murcia-regionen. Bergverksdriften startet allerede rundt år 200, og den strategiske beliggenheten nær havet gjorde utskipning av bygningsstein, edle metaller og mineraler enkelt.

 

Ved Minas de Plomo ved Mazarrón.

 

Utnyttelse

Utnyttelse av mineralrikdommen fortsatte kontinuerlig opp gjennom århundrene, helt frem til 1960-tallet. Da var ikke driften lenger lønnsom, og gruvene ble forlatt. I dag er det forfall som preger bygninger og konstruksjoner, mye er ødelagt som følge av plyndring, graffiti og hærverk. Men landskapet med de gamle slagghaugene og gruvetippene er ekstremt fargerikt og fotogent. Det er også lett tilgjengelig, og markedsført som er kulturminne av lokale myndigheter. Gruveområdet ligger like vest for bykjernen i Mazarrón, og det går flere veier inn i området.

 

Brønntårn ved Minas Romanas, Mazarrón.

 

På tur i gruvelandskapet

Det ligger to navngitte gruverområder i åsene vest for byen. Minas Romanas ligger i det kuperte Los Perules, øverst i området. Minas de Plomo ligger lengre ned i terrenget, rundt det lille fjellet Cerro San Cristóbal. Jeg kom fra Bolnuevo, og kjørte gjennom bysentrum og opp til en parkeringsplass på østsiden av gruvene. Herfra gikk jeg først inn i det som er Minas Romanas, og videre ned til Minas de Plomo. Jeg vandret rundt blant forfalte konstruksjoner og store slagghauger i et par timer. Det var en spennende opplevelse, og det var ikke vanskelig å finne fotomotiver i dette miljøet. Vannpytter påvirket av metallene i grunnen skilte seg ut med sterker farger, og gamle bygningsruiner dannet både forgrunn og bakgrunn i bildene. Minas de Mazarrón er et stort område, jeg rakk ikke over halvparten en gang. Dermed lukter det flere turer hit ved senere Spania-besøk.

 

Ruiner ved Minas de Plomo, Mazarrón.

 

Se flere bilder fra denne turen