Gammel by
Kraków er den nest største byen i Polen med 760000 innbyggere. Den ligger i regionen Malopolskie (Lillepolen), ved elva Wisla. Byen har historie tilbake til 600-tallet, og er dermed en av Polens eldste byer. Den har lenge vært et ledende senter for akademisk og kulturell utvikling, og et av verdens eldste universiteter ligger i Kraków. Uniwersytet Jagiellonski regnes som Polens mest respektable institusjon for høyere utdanning.

Mariakirken i gamlebyen, Kraków.
Hard medfart under krigen
Da tyskerne invaderte Polen i starten av 2. verdenskrig, ble Krakow sete for okkupasjonsmaktens administrasjon. Som i andre polske storbyer, gikk nazistenes fremferd også her hardt ut over den jødiske befolkningen. De ble stengt inne i det som ble kalt Kraków-gettoen, og etterhvert sendt videre til utryddelsesleire som Auschwitz.

Hestedrosje på torget i gamlebyen, Kraków.
Verdensarv
I 1978 ble hele gamlebyen i Kraków skrevet inn på UNESCO’s verdensarvliste som et av de 12 første objektene. Det skjedde ikke uten grunn. Byen er ofte nevnt som en av de vakreste i Europa, med en stor kulturarv fra flere historiske epoker. Vi finner både gotisk, renessanse og barokk arkitektur, eksempelvis Wawelkatedralen, Mariakirken og Europas største markedsplass fra Middelalderen, Rynek Glówny. Kraków var europeisk kulturhovedstad i 2000.

Ved markedshallen i gamlebyen, Kraków.
Etter besøk i saltgruven ved Wieliczka, var klasseturen kommet til vandring på egen hånd i Kraków sentrum. Min sønn er for tiden en ivrig spiller av Pokemon Go, så han ville heller gå rundt i byen enn inn på nærmeste kjøpesenter. Det passet jo greit for fatter’n, som fikk rikelig anledning til å fotografere gamlebyens mange severdigheter. Her er en bildeserie med noe av det vi fikk se.

Fontene på torget i gamlebyen, Kraków.
Se flere bilder fra denne turen