Nordøstover i Utah

Etter en fin fottur i Grand Staircase – Escalante, kjørte vi videre nordøstover i Utah, langs highway 12. Målet var Moab, hvor vi planla å tilbringe de neste tre nettene. Men først måtte vi over Boulder Mountain, gjennom Capitol Reef, Blue Hills og San Rafael Desert. Det er en tur på drøyt 300 km, og passerer noen av de tørreste områdene i USA. F.eks. har Hanksville gjennomsnittlig 28 mm nedbør pr år. Til sammenligning har Bergen 2250 mm, mens Norges tørreste sted er Skjåk i Oppland med 278 mm.

 

Ved Boulder Mountain, Garfield County.

 

Over Boulder Mountain

Highway 12 passerer Boulder Mountain i over 3000 m.o.h., og her lå naturlig nok snøen enda. En slående kontrast til det lavere ørkenlandskapet i øst, som vi hadde formidabel utsikt mot. Waterpocket Fold med sin store fargevariasjon tok seg bra ut, med Henry Mountains som bakteppe. Veien kom etterhvert ned til highway 24 og Torrey, en liten og støvete by vest for Capitol Reef. Den lokale restauranten hadde imidlertid veldig god mat, som gjorde godt for kropp og sjel.

 

Utrangert sementbil ved Caineville, Wayne County.

 

Blue Hills

Det led mot kveld da vi passerte Capitol Reef National Park, så vi tok oss bare tid til å stoppe ved Panorama Point. Et flott område som jeg kunne tenke meg å utforske mer grundig en annen gang. Ute av nasjonalparken kom vi inn i området som kalles Blue Hills, det ligger mellom småbyene Caineville og Hanksville. Her fant vi et vrak av en gammel sementbil, som hadde spilt sin lille rolle som reklame for politiske standpunkt under siste presidentvalgkamp. Like etter tok vi en avstikker på grusveien som går rundt landemerket Factory Butte, en av de mange fjellene med flat topp og stupbratte kanter i dette området. Fargene var dominert av blågrått, derav navnet Blue Hills. At det er overveiende tørt her var ikke så vanskelig å se. I sannhet et meget spesielt landskap.

 

Factory Butte dominerer område rundt Upper Blue Hills, Wayne County.

 

San Rafael Desert

Mens sola sank stadig nærmere horisonten, suste vi over de enorme ørkenslettene i San Rafael Desert. Ved The Notch nord for Hanksville fant vi tilløp til sanddyner, og vinden pisket sanda i ansiktet mitt da jeg gjorde forsøk på å fotografere de. Det gikk allikevel bra, og etterpå fortsatte vi over slettelandet i solnedgangen med god musikk og god stemning i bilen. Mørket var falt på da vi ankom Moab og etterhvert fant overnatting.

 

Ørken ved The Notch nær Hanksville, San Rafael Desert.

 

Se flere bilder fra denne turen