Todelt hovedstad

Dublin er hovedstad i Irland, og ligger øst i landet der River Liffey munner ut i Irskesjøen. Selve bykjernen har rundt 550000 innbyggere, mens det bor ca 1,2 millioner mennesker i det større urbane området County Dublin. Den nevnte elva deler byen i to, North Side og South Side. Tradisjonelt har dette vært et ganske klart kulturelt skille, med arbeiderklassen i nord, og mer middel- og overklasse i sør. Selv om slike skiller viskes mer ut i vår tid, er det nok ikke så vanskelig å se spor av dette også idag.

 

Grattan Bridge krysser River Liffey, Dublin.

 

Gammel bosetting

Området ved Dublin Bay har hatt bosetting siden forhistorisk tid, men man anerkjenner 988 som året byen ble grunnlagt. Det var skandinaviske vikinger som først slo seg ned ved elvemunningen, og de hadde stort sett kontroll frem til 1169 da Normannerne invaderte Irland. Flere hundre år med engelsk styre fulgte, før Påskeopprøret i 1916 og påfølgende borgerkrig resulterte i opprettelsen av den irske fristat i 1921.

 

Christ Church Cathedral, Dublin.

 

Severdigheter

Dublin har en rekke severdige bygninger og monumenter. Trinity College er blant de mest kjente, det gamle universitetet ble grunnlagt i 1592. Tollbygningen fra 1791 regnes av mange som Dublins fineste, mens Dublin Castle og Four Courts er andre historiske bygninger av stor interesse. Kirker er det også mange av, med St Patrick’s Cathedral og Christ Church Cathedral som de viktigste.

 

Convention Centre Dublin.

 
Moderne arkitektur har sin høyborg ved Dublin Docklands, ved munningen av River Liffey. Her troner The Convention Centre Dublin, Samuel Beckett Bridge og Bord Gáis Energy Theatre som bokstavelig talt lysende eksempler. Sammen med min samboer besøkte jeg Dublin i juli, og her er noe av det vi så langs gatene i den irske hovedstaden.

 

The Spire på O’Connell Street, Dublin.

 

Se flere bilder fra denne turen

 

Kategorier: Urbant