Bergen
Vårturen min gjennom Hordaland fortsatte med en liten byvandring i Bergen sentrum. Fra Bygarasjen gikk jeg til Torgalmenningen og Vågen, langs Bryggen og gjennom den gamle bebyggelsen mellom Øvregaten og Marken. Sola skinte fra skyfri himmel, og byen var i ferd med å merke økende tilstrømming av turister. En rask undersøkelse i bildearkivet mitt hadde avslørt at det bare fantes kveldsbilder fra Bergen, så det ble en nyttig og trivelig formiddag i Norges nest største by.

Ved Badstustredet i Bergen.
Vestenfor vest
Vest for Bergen ligger et stort øyrike, med de fire øykommunene Askøy, Øygarden, Fjell og Sund. Jeg begynte med førstnevnte, og kjørte over den store øya som har gitt navn til kommunen. Veien gikk stedvis gjennom gammelt kulturlandskap, før den førte meg videre ut til Herdla. Denne lille øya er kjent som det rikeste fugleområdet i Hordaland, godt over 200 fuglearter er registrert her. Det finnes også flere ruiner av tyske forsvarsanlegg fra krigens dager.

Ved Kjerrgarden på Askøy.
Øygarden
Enda et hakk vestover finner vi Sotra, og herfra strekker Øygarden nordover seg med ei lang og smal rekke av halvstore øyer. Det er Toftøyna, Rongøyna, Ona, Seløyna og mange flere. Jeg besøkte det koselige Herdleværet ved Ona, før jeg tok turen så langt nordover jeg kom med bil her. Det vil si til Hellesøy, et lite fiskevær på nordspissen av Seløyna. På tilbakeveien svingte jeg innom Turøy, og gikk opp til øyas høyeste punkt ved Turøyvarden. Her står en flere meter høy varde som et godt synlig seilingsmerke. Utsikten er naturlig nok temmelig vid. I april ifjor ble Turøy kjent over hele landet, da den tragiske helikopterulykken like innenfor øya tok 13 menneskeliv.

Ved Hellesøy.
Telavåg
Jeg tok også en rundtur på selve Sotra, den er en av Hordalands største øyer med sine 175 km². Telavåg var siste stopp her ute, et sted med en ganske dyster historie. Stedet var sentralt i den såkalte Nordsjøfarten, illegal persontransport over til Storbritannia. Telavågingene var også aktive i øvrig motstandsarbeid. I april 1942 ble operasjonene avslørt, med grusomme represalier som følge. Alle bygninger ble sprengt og brent, båter ble senket og husdyr slaktet. Arbeidsføre menn i alderen 16-60 år ble sendt til konsentrasjonsleir i Sachsenhausen, hvor nesten halvparten omkom som følge av sykdom og underernæring. Denne håndteringen var ment som avskrekking mot videre motstand, og stedet skulle fjernes fra kartet. Men dette skapte en sterk symboleffekt etter krigen, og Telavåg ble raskt gjenoppbygd med hjelp fra det offentlige Norge og mange frivillige.

Kveld i Telavåg.
Kveldsstemning i Os
Fra øyriket bar det inn på fastlandet igjen, til Os kommune sør for Bergen. Her ligger ruinene av Lyse Kloster, grunnlagt i 1146 av cistercienser-munker fra England. Det var i drift frem til 1536, da reformasjonen ble innført og danskekongen overtok stedet. Klosteret ble revet noen år senere, men godt bevarte rester kan fortelle mye om hvordan det har sett ut. Et spennende foto-objekt var det i alle fall, og med det kom også kvelden. En blikkstille stund ved Hetleflotvatnet ble dagens stemningsfulle avslutning.

Ruiner ved Lyse kloster, Os.
Se flere bilder fra denne turen